Close Menu
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Газ, тепло, вода та світло: українцям компенсують витрати на комуналку
    • 5 способів економити гроші у Франції: українка розкрила несподівані лайфхаки
    • Пастор Трампа розкрив, кому насправді поклоняється Путін
    • Як швидко розморозити м’ясо без мікрохвильовки та гарячої води: дієвий спосіб, перевірений часом
    • Космічна ялинка: астрономи помітили дивовижне зоряне скупчення
    • Для пенсіонерів готують скасування соціальних виплат
    • Ціни на квартири в одному з міст України різко зросли: які причини та скільки тепер коштують
    • Найкращі напрямки на Карибах: топ-4 для відпочинку
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) YouTube RSS
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Home » Дієтолог назвала 12 продуктів, у яких клітковини набагато більше, ніж у вівсянці

    Дієтолог назвала 12 продуктів, у яких клітковини набагато більше, ніж у вівсянці

    Ковальчук СвітланаКовальчук Світлана15 Листопада 2025, 23:543 Mins Read Здоров'я
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Вівсянка відома як незамінне джерело клітковини: на порцію припадає близько 4 грамів, але це далеко не єдине джерело.

    Сочевиця, чорнослив і грейпфрут містять ще більше клітковини, допомагаючи отримувати 25-30 грамів, необхідних більшості дорослих щодня, розповіла дієтологиня Меггі Мун, пише Verywellhealth.

    1. Колотий горох

    • Клітковина: 8,2 г.
    • Розмір порції: 1/2 склянки готового продукту.

    Він схожий на сочевицю і використовується в супах і рагу. Однак, не поспішайте з додаванням у раціон продуктів із високим вмістом клітковини, таких як колотий горох.

    Річ у тім, що занадто різке збільшення щоденного споживання клітковини може призвести до здуття живота, спазмів і газів.

    2. Сочевиця

    • Клітковина: 7,8 г.
    • Розмір порції: 1/2 склянки в готовому вигляді.

    Сочевиця багата різними поживними речовинами, зокрема клітковиною. Вона ситна і може додаватися в супи, рагу та смажені страви.

    3. Інжир

    • Клітковина: 7,3 г.
    • Розмір порції: 1/2 склянки.

    Його можна їсти свіжим, сушеними або приготованими. Дослідження показують, що включення інжиру в раціон допоможе знизити ризик закрепів, здуття і дискомфорту в животі.

    4. Лімська квасоля

    • Клітковина: 13,2 г.
    • Розмір порції: 1 склянка в приготованому вигляді.

    Додавайте лімську квасолю в супи, рагу або гарніри, щоб збільшити вміст клітковини і підвищити користь для здоров’я.

    5. Нут

    • Клітковина: 6,3 г.
    • Розмір порції: 1/2 склянки.

    Це рослинне джерело білка багате на клітковину, фолієву кислоту, залізо та інші поживні речовини.

    6. Чорнослив

    • Клітковина: 6,2 г.
    • Розмір порції: 1/2 склянки.

    Чорнослив містить розчинну та нерозчинну клітковину, яка сприяє здоров’ю травної системи та запобіганню закрепам.

    Дослідження показали, що щоденне вживання 60 мл соку чорносливу може допомогти полегшити симптоми закрепу.

    7. Попкорн

    • Клітковина: 5,8 г.
    • Розмір порції: 3 чашки попкорну.

    Попкорн містить багато клітковини і дуже мало жиру та калорій. Щоб попкорн був корисним, уникайте олії, яку використовують у кінотеатрах. Спробуйте скропити попкорн оливковою олією, сушеними травами та пармезаном.

    8. Червона квасоля

    • Клітковина: 5,7 г.
    • Розмір порції: 1/2 склянки в приготованому вигляді.

    Вона допомагає підтримувати відчуття ситості між прийомами їжі. Також червона квасоля допоможе стабілізувати рівень цукру в крові та знизити ризик розвитку діабету.

    9. Кіноа

    • Клітковина: 5,2 г.
    • Розмір порції: 1 склянка в приготованому вигляді.

    Цей рослинний білок багатий клітковиною та іншими необхідними поживними речовинами, включно з протеїном, магнієм, фолієвою кислотою і вітамінами групи B.

    10. Груші

    • Клітковина: 5,5 г.
    • 1 середня груша.

    Додайте нарізані груші в ранкову тарілку вівсянки, щоб збільшити споживання клітковини.

    11. Яблука

    • Клітковина: 4,8 г.
    • 1 середнє яблуко.

    Яблука багаті на клітковину, більша частина якої міститься в шкірці. Одне яблуко на день збільшує споживання клітковини, калію і вітаміну С.

    Яблука отримують клітковину з пектину – рослинного крохмалю. Дослідження показали, що вживання продуктів, багатих на пектин, може допомогти запобігти закрепам і знизити потребу в проносних.

    12. Грейпфрут

    • Клітковина: 4,9 г.
    • 1 грейпфрут.

    Цитрусові багаті на вітамін С і відомі користю для імунітету, а також корисні для кишківника. Клітковина грейпфрута допомагає регулювати випорожнення і підтримувати здоровий мікробіом кишківника.

    Поради лікарів, результати нових медичних досліджень, історії пацієнтів і теми профілактики хвороб. Усе про здоровий спосіб життя, медицину та самопочуття — читайте в розділі «Здоров’я».

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    дієтологи
    She Womo
    Останні новини
    Сьогодні

    Газ, тепло, вода та світло: українцям компенсують витрати на комуналку

    16:14

    5 способів економити гроші у Франції: українка розкрила несподівані лайфхаки

    15:55

    Пастор Трампа розкрив, кому насправді поклоняється Путін

    15:46

    Як швидко розморозити м’ясо без мікрохвильовки та гарячої води: дієвий спосіб, перевірений часом

    15:35

    Космічна ялинка: астрономи помітили дивовижне зоряне скупчення

    15:26

    Для пенсіонерів готують скасування соціальних виплат

    15:15

    Ціни на квартири в одному з міст України різко зросли: які причини та скільки тепер коштують

    15:06

    Найкращі напрямки на Карибах: топ-4 для відпочинку

    14:54

    Генератор та зарядна станція: як правильно обрати

    14:45

    “Мирна угода не буде такою, як хотіла б Україна”: у Зеленського зробили важливе попередження

    14:34
    Load More
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.