Close Menu
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Чи чекати на «пекельну» ніч? З’явилися тривожні прогнози щодо нового масованого удару вночі
    • Спите біля вікна: тоді не дивуйтеся, чому щоранку ледве підводитеся
    • Чоловік прожив 30 років із запальничкою у шлунку — вона досі працювала
    • Археологи знайшли під водою посуд, якому понад 900 років: він навіть не змінився
    • ПФУ нараховує “борги” пенсіонерам заднім числом: кого зобов’яжуть повернути виплати
    • Скасування розшуку через “Резерв+”: юристи назвали переваги та недоліки
    • Шиномонтаж може стати пасткою: які помилки здатні знищити керованість авто
    • Зміни у зимових канікулах: як будуть відпочивати школярі
    Facebook X (Twitter) YouTube RSS
    Експерт
    Експерт
    Home » 8 найкращих продуктів для здоров’я очей

    8 найкращих продуктів для здоров’я очей

    Ткаченко ВалентинаТкаченко Валентина19 Січня 2025, 12:463 Mins Read Здоров'я
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Підтримка здоров’я очей є важливим аспектом загального стану організму. Поліпшити зір та уникнути хвороб можна за допомогою 8 маловідомих продуктів, які мають перебувати у раціоні кожного. Про це інформує сайт Eating Well.

    А підтримує здоров’я рогівки і є частиною пігменту родопсину, який дозволяє перетворювати світло на електричні сигнали, які інтерпретуються як зір.

    Батат має втричі більше активності вітаміну А, ніж морква. Це пов’язано з каротиноїдами провітаміну А (одним з яких є бета-каротин), які є неактивними формами вітаміну і надають помаранчевому кольору і діють як антиоксиданти.

    Темна листова зелень, така як капуста та шпинат, є основним джерелом лютеїну та зеаксантину – двох каротиноїдів, які захищають сітківку ока. Діючи як антиоксиданти, вони поглинають значну кількість променів синього світла, запобігаючи їх проникненню всередину ока.

    Більше споживання таких продуктів підвищує циркулюючий рівень лютеїну та зеаксантину, що уповільнює вікову макулярну дегенерацію (зміни зору, пов’язані з процесом старіння) і може призупинити прогресування катаракту.

    Яйця є ще одним чудовим джерелом каротиноїдів лютеїну та зеаксантину.

    Дослідження показало, що ті, хто споживав чотири-шість яєць на тиждень протягом 15 років, мали на 46% менший ризик розвитку серйозної втрати зору порівняно з тими, хто споживав одне або менше яйце на тиждень.

    Цинк необхідний для активації більше 300 ферментів в організмі, підтримує структуру та стабільність білків у сітківці та захищає клітини сітківки для запобігання та уповільнення втрати зору разом з іншими антиоксидантами, такими як селен.

    Устриці є одним із найбільш концентрованих джерел цинку в їжі, і вони забезпечують інші поживні речовини для здоров’я очей, такі як селен, мідь та омега-3 жирні кислоти.

    Вітамін Е є потужним антиоксидантом, який захищає клітини у всьому організмі, у тому числі в очах. Окисне ушкодження, викликане впливом навколишнього середовища забрудненням, димом та шкідливими променями, може повільно впливати на клітини ока. Однак, вітамін Е зупиняє цю шкоду, нейтралізуючи вільні радикали.

    Вживання більше продуктів, багатих на вітамін Е, важливе для здоров’я очей, а також загального здоров’я. Одна порція сухого смаженого мигдалю забезпечує 45% добової потреби у вітаміні Е. Інші корисні джерела включають насіння соняшнику, лісові горіхи, арахісову олію та авокадо.

    Якщо часто виникає сухість очей та роздратування, то споживання жирної риби, наприклад тунця, форелі, скумбрії, сардини та лосося, що містять омега-3, може принести деяке полегшення.

    Синдром сухого ока викликаний недостатнім утворенням сліз та відсутністю слізної плівки на очах. Збільшення споживання таких продуктів може значно полегшити симптоми завдяки збільшеному виробленню сльози та протизапальній дії омега-3.

    Такий фрукт містить велику кількість вітаміну С. Очі мають високу швидкість метаболізму, тому клітини в очах мають підвищену потребу в антиоксидантному захисті завдяки вітаміну С.

    Важливо замінити продукти з високим глікемічним показником (наприклад, рафіновані злаки, закуски та напої з додаванням цукру) на продукти з нижчим показником та високим вмістом клітковини (наприклад, бобові та цілісні зерна).

    Крім сприяння здоровому регулюванню рівня цукру в крові, квасоля (консервована та сушена) також є хорошим джерелом інших важливих поживних речовин для очей, таких як цинк та вітаміни групи B.

    Поради лікарів, результати нових медичних досліджень, історії пацієнтів і теми профілактики хвороб. Усе про здоровий спосіб життя, медицину та самопочуття — читайте в розділі «Здоров’я».

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    здоров'я корисні продукти
    She Womo
    Останні новини
    05 Грудня

    Чи чекати на «пекельну» ніч? З’явилися тривожні прогнози щодо нового масованого удару вночі

    23:10

    Спите біля вікна: тоді не дивуйтеся, чому щоранку ледве підводитеся

    22:43

    Чоловік прожив 30 років із запальничкою у шлунку — вона досі працювала

    22:40

    Археологи знайшли під водою посуд, якому понад 900 років: він навіть не змінився

    22:36

    ПФУ нараховує “борги” пенсіонерам заднім числом: кого зобов’яжуть повернути виплати

    22:34

    Скасування розшуку через “Резерв+”: юристи назвали переваги та недоліки

    22:29

    Шиномонтаж може стати пасткою: які помилки здатні знищити керованість авто

    22:14

    Зміни у зимових канікулах: як будуть відпочивати школярі

    22:12

    Зеленський вивів Єрмака зі складу Ставки та РНБО

    22:05

    Кожен може “пробити” себе в реєстрі: як дізнатися про борги за комуналку та кредити в Україні

    22:00
    Load More
    Категорії новин
    Інформація
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.