Дієтологи перерахували дев’ять так званих «дофамінових продуктів», які «примушують» вас почувати себе добре, пише foodandwine.com .
Зазначається, що ці продукти збільшують вироблення в організмі хімічної речовини гарного самопочуття – гормону дофаміну.
Хоча, як зазначила дієтолог Елісон Кейн , «дофамін – це лише частина набагато більшої головоломки, коли йдеться про психічне здоров’я та благополуччя», так звані «дофамінові продукти» здатні підтримувати гарне самопочуття, поряд з більш поширеними стратегіями – регулярні вправи, правильний сон, управління стресом та підтримка соціальних зв’язків.
«Дофамін може вивільнятися при вживанні будь-якої їжі, яка вам подобається. Ще до того, як ви відкусите шматочок, тільки думка про їжу, яка вам подобається, може стимулювати вироблення дофаміну в мозку», – пояснила дієтолог.
За її словами, стимулювати мозок виробляти дофамін можуть продукти, що містять амінокислоти тирозин або фенілаланін. Аля ефективного процесу також знадобляться вітамін B6 та мінерали, такі як залізо, фолієва кислота та мідь.
Дієтолог Кендіс Пампер зазначила, що до «дофамінових продуктів» належать:
М’ясо: яловичина, свинина.
Птах: курка, індичка.
Риба: лосось, тунець, окунь.
Яйця: цілісні яйця, яєчні білки.
Молочні продукти: молоко, сир (чеддер, гауда, моцарелла, пармезан, швейцарський), йогурт.
Бобові: чорна квасоля, кінські боби, сочевиця.
Соєві продукти: едамамі, темпі, тофу.
Горіхи: мигдаль, бразильські горіхи, кешью, фундук, макадамія, арахіс, пекан, кедрові горіхи, фісташки, волоські горіхи.
Насіння: насіння конопель, насіння гарбуза, насіння кунжуту, насіння соняшнику.
Хоча ці продукти можуть сприяти виробленню дофаміну, Пампер наголосила, що важливо дотримуватися збалансованої точки зору у питаннях психічного здоров’я.