Чай складає потужну конкуренцію каві у боротьбі за звання найулюбленішого напою людства. Часто чай п’ють із додаванням цукру, аби збалансувати природну гіркоту напою. І в цьому контексті багатьох турбує питання: наскільки сильно солодкий чай позначається на ширині талії і стегон.
Дієтолог Ліма Махаджан на сторінках свого Instagram розповіла про нюанси правильного споживання чаю, яке не нашкодить фігурі.
Вона зазначила, що багато людей додають занадто багато цукру в чай, що може сприяти збільшенню ваги. “В 1 чайній ложці цукру всього 19 калорій, а 1 столова ложка містить 48 калорій. Хоча різниця в 20 калорій на чашку може здатися незначною, пам’ятайте про додаткові порожні калорії з кожної чайної ложки цукру”, – попередила Махаджан.
Окремо дієтолог застерегла від додавання жирного молока в чай – така традиція є не лише в Індії, але й в багатьох інших країнах світу, наприклад, в Англії. “Одна чашка чаю містить лише 33-66 калорій, залежно від жирності молока. Вибираючи знежирене молоко, а не цільні вершки, калорії скорочуються вдвічі”, – зазначила вона.
Також пані Махаджан нагадала, що вживання будь-яких смаколиків з чаєм різко підвищує калорійність чаювання.
Загалом вона радить дотримуватися наступних правил споживання солодкого чаю:
- Щоб насолоджуватися чашкою чаю без почуття провини за зайві кілограми на стегнах, обмежте його до 2 чашок на день.
- Уникайте поєднання чаю з їжею. Якщо ви перекушуєте горіхами, витримуйте перерву від 40 хвилин до 1 години між тим і іншим.
- Якщо у вас є тривожність, розлади сну або проблеми з травленням, уникайте чаю перед сном.
- Утримайтеся від вживання чаю натщесерце, щоб запобігти підвищеній кислотності шлунку.
- Випивайте склянку води за 30 хвилин до та після чаю чи кави, щоб зменшити рівень кислоти в шлунку та уникнути проблем із травленням.