Close Menu
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Фінляндія посилила оборону: вік резервістів підняли до 65 років
    • Серйозне подорожчання хліба: чого чекати українцям найближчим часом
    • Археологи знайшли найбільший в Індії круглий кам’яний лабіринт
    • Схуднете миттєво, але втратите здоров’я: що насправді трапляється з тілом на фруктово-овочевій дієті
    • Курс долара по 50-60 гривень: що кажуть економісти
    • Max Space готує до запуску нову космічну станцію: її доставить на орбіту ракета SpaceX
    • Пенсії з інвалідності: наскільки вони зростуть 2026 року
    • Google масово повертає колишніх працівників для розвитку штучного інтелекту
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) YouTube RSS
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Home » Хліб на заквасці: ТОП-5 переваг для здоров’я

    Хліб на заквасці: ТОП-5 переваг для здоров’я

    Лисенко КатеринаЛисенко Катерина18 Липня 2024, 11:002 Mins Read Здоров'я
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Хліб, виготовлений із ферментованої закваски - продукт, у якому тісто природним чином підіймається завдяки газу, що виділяється під час бродіння зерна.

    Закваска – це культура дріжджів і корисних бактерій, які зустрічаються у природі і можуть бродити протягом приблизно п’яти днів, розповів портал “Знаїмо“.

    Натомість технологія виготовлення багатьох класичних видів хліба передбачає застосування пекарських дріжджів для приготування тіста.

    Хліб на заквасці завдяки ферментації і корисним бактеріям є одним з найздоровіших варіантів. Ще краще, якщо він також випікається з цільнозернового борошна.

    Поживна цінність

    Борошно або його суміш, що використовуються для приготування закваски, впливає на профіль макроелементів готового хліба.

    100 грамів (приблизно дві скибочки) хліба на заквасці містять близько 230 ккал; 7,8 грама білка; 0,7 грама жирів; 47 грамів вуглеводів; 2,9 грама клітковини; 0,81 грама солі.

    Корисні впливи для здоров’я

    Підтримує здоров’я кишківника

    Хоча корисні мікроби у заквасці, як правило, втрачаються під час процесу випікання, клітковина і рослинні сполуки-поліфеноли стають біодоступнішими. Вони є важливим джерелом живлення для корисних мікробів у кишківнику.

    Допомагає контролювати рівень цукру у крові

    Процес ферментації і високий вміст клітковини роблять цей хліб корисним для тих, хто має підвищений рівень цукру у крові, запобігаючи стрімким стрибкам глюкози.

    Зменшує ризик серцево-судинних захворювань

    Як правило, дієти з високим вмістом клітковини пов’язані з меншим ризиком атеросклерозу судин і патології серця. Хліб на заквасці пропонує додаткові переваги завдяки процесу ферментації, і вони посилюються при використанні цільнозернового житнього борошна.

    Краще засвоєння поживних речовин

    Традиційна закваска проходить повільний процес ферментації, результатом якого є підвищення біодоступності вітамінів і мінералів у хлібі. Під час цього процесу також розщеплюється білок (включаючи глютен), що полегшує його засвоєння.

    Переваги у поживній цінності

    Результати одного з досліджень демонструють, що процес ферментації покращує біодоступність клітковини і мінералів. Серед іншого, це пов’язано з розщепленням фітинової кислоти, яка міститься у зернах.

    Кому не можна вживати хліб на заквасці

    Тим, хто дотримується безглютенової дієти, наприклад, хворим на целіакію, не можна вживати хлібу, який виготовлений із застосуванням заквасок із пшениці, жита, ячменю чи інших зерен, що містять глютен. У харчуванні людей з целіакією слід використовувати борошно без глютену.

    Поради лікарів, результати нових медичних досліджень, історії пацієнтів і теми профілактики хвороб. Усе про здоровий спосіб життя, медицину та самопочуття — читайте в розділі «Здоров’я».

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    хліб
    She Womo
    Останні новини
    Сьогодні

    Фінляндія посилила оборону: вік резервістів підняли до 65 років

    07:21

    Серйозне подорожчання хліба: чого чекати українцям найближчим часом

    07:13

    Археологи знайшли найбільший в Індії круглий кам’яний лабіринт

    00:55

    Схуднете миттєво, але втратите здоров’я: що насправді трапляється з тілом на фруктово-овочевій дієті

    00:46

    Курс долара по 50-60 гривень: що кажуть економісти

    00:38

    Max Space готує до запуску нову космічну станцію: її доставить на орбіту ракета SpaceX

    00:31

    Пенсії з інвалідності: наскільки вони зростуть 2026 року

    00:22

    Google масово повертає колишніх працівників для розвитку штучного інтелекту

    00:13

    Частина працівників у 2026 році може втратити бронювання: яку зарплату потрібно отримувати

    00:05
    22 Грудня

    Які солодощі можна їсти навіть на дієті: корисні смаколики під час схуднення

    23:54
    Load More
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.