Дипломована дієтологиня Джулі Аптон назвала 8 найкорисніших для здоров’я сирів, пише eatthis.com.
“Хоча багато хто вважає сир корисним молочним продуктом, дехто не радить його через вміст у ньому насичених жирів і натрію. Однак, за наявності понад 1500 сортів сиру його харчова цінність може значно різнитися”, – зазначила експертка.
За словами дієтологині, сир – багатий поживними речовинами молочний продукт, який може стати цінною частиною здорового раціону. Він містить високоякісний білок, кальцій, калій, магній і вітаміни групи В. Деякі сорти, особливо витримані, але не пастеризовані, також містять корисні пробіотики, які підтримують травлення і загальний стан здоров’я. За даними Гарвардської школи громадської охорони здоров’я, поширені сири, багаті на пробіотики, включають такі: швейцарський, проволоне, гауда, чеддер, едам і сир.
Фахівець попередила, що вирішальне значення має поміркованість вживання, оскільки жирні сорти можуть містити багато насичених жирів. Наприклад, Американська кардіологічна асоціація рекомендує не перевищувати 6% від добової калорійності – близько 13,5 грамів для дієти у 2000 калорій.
Який сир корисніший – список від дієтологині
До свого переліку найкорисніших сирів Джулі Аптон включила такі:
Моцарелла (частково знежирена). Містить менше калорій, насичених жирів і натрію порівняно з багатьма іншими “більш щільними” сортами сиру.
Сир. Один із найбагатших білком і найменш жирних сортів сиру, що робить його популярною так званою “дієтичною” їжею. Крім того, що сир багатий на кальцій, він містить лейцин – незамінну амінокислоту для нарощування і збереження м’язової маси.
Фета. У цьому сирі менше калорій і насичених жирів, ніж у більшості інших.
Швейцарський сир. Багатий на білок швейцарський сир є одним із найкорисніших сирів, оскільки містить більше вітаміну B12, ніж інші сири, і є одним із небагатьох сортів із вітаміном A, який є поживною речовиною, важливою для імунної системи та очей.
Пармезан (тертий). Містить більше натрію, ніж багато інших сирів, але через високий вміст білка і помірний вміст насичених жирів входить до списку найкращих варіантів.
Козячий. Містить шість грамів білка і такі необхідні поживні речовини, як кальцій і вітамін А. Він також містить пробіотики для підтримки здоров’я ШКТ.
Рікотта (частково знежирена). Це гарне джерело кальцію, вітаміну А, вітамінів групи В і калію.
Витриманий чеддер. Містить менше лактози і може легше засвоюватися. Крім того, він багатий на вітамін К2, необхідний для щільності кісток. А також містить корисні пробіотики, які підтримують здоров’я шлунково-кишкового тракту та загальну імунну систему.