• Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Нове навчання в Польщі: головні поради для батьків українських школярів
    • Україна не вірить у швидке завершення війни, – The Atlantic
    • Путін ігнорує Трампа: США можуть згорнути переговори — CNN
    • Мінімалка зросте, але не для всіх: коли й кому піднімуть виплати в Україні
    • Борщ став розкішшю: в Україні зафіксували стрімке зростання цін
    • Україну охоплять грозові дощі: оновлений прогноз
    • Зеленський: Зараз відносини з Венсом більш позитивні, ніж раніше
    • Чоловічий аромат: парфуми чи туалетна вода — експерти розкривають секрети
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Експерт
    Підтримати нас
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Головна сторінка » Не смаколик, а отрута: названо небезпечну ковбасу, яку нікому не треба купувати

    Не смаколик, а отрута: названо небезпечну ковбасу, яку нікому не треба купувати

    Ткаченко ВалентинаТкаченко Валентина10 Травня 2025, 21:542 хвилини на читання Новини зоров'я
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Напівкопчена ковбаса давно стала популярним перекусом або інгредієнтом для салатів, але медики дедалі частіше б’ють на сполох. Не всі знають про серйозні ризики для здоров’я, пов’язані саме з цим видом м’ясних виробів.

    Що робить популярну ковбасу небезпечною

    Напівкопчені ковбаси проходять складну термічну обробку, адже їх варять, а потім коптять. Така технологія сприяє утворенню поліциклічних ароматичних вуглеводнів (ПАВ) – речовин, які вважаються канцерогенами. Вони можуть негативно впливати на клітини організму та навіть провокувати розвиток онкологічних захворювань.

    Крім того, в складі багатьох таких ковбас є нітрити та нітрати, які використовують для збереження кольору й подовження терміну зберігання. У великих кількостях або при термообробці ці “інгредієнти” можуть перетворюватися на потенційно канцерогенні сполуки.

    Яку шкоду приносить ковбаса напівкопчена

    Вживання напівкопчених ковбас пов’язане з низкою серйозних ризиків:

    • високий вміст солі сприяє підвищенню артеріального тиску та навантаженню на серцево-судинну систему
    • надлишок насичених жирів підвищує рівень холестерину й може провокувати атеросклероз
    • канцерогенні речовини, які утворюються під час копчення, з часом накопичуються в організмі.

    Не варто забувати й про те, що регулярне споживання переробленого м’яса, зокрема ковбас, підвищує ризик розвитку раку товстої кишки, шлунка та підшлункової залози.

    Як не купити небезпечну ковбасу

    Щоб не придбати ковбасу з підвищеним вмістом шкідливих речовин, звертайте увагу на склад. Якщо у переліку інгредієнтів є натрій нітрит (E250), фосфати, підсилювачі смаку або барвники – краще обійти такий продукт стороною.

    Також варто уникати ковбас із надто довгим терміном зберігання. Натуральна продукція не може зберігатися кілька місяців без шкоди для складу.

    Пам’ятайте, що чим менше інгредієнтів, тим краще. Ідеальний варіант: м’ясо, сіль, натуральні спеції.

    Чим замінити напівкопчену ковбасу для нарізки чи салатів

    Найпростіший варіант, який стане чудовою альтернативою ковбаси, це запечене куряче або індиче філе, нарізане тонкими скибками. Це м’ясо багате на білок, має низький вміст жиру та не містить добавок. Гарною альтернативою також стануть ростбіф або шинка, приготовані вдома без консервантів.

    Для бутербродів і салатів чудово підійдуть шматочки запеченого м’яса, відварена телятина, відварні яйця або сири з низьким вмістом солі. А якщо хочеться чогось копченого, то зверніть увагу на продукти з позначкою “копчене натуральним способом”, а не “зі смаком копчення” або “ароматом диму”.

    здоров'я ковбаса медики

    Читайте також

    Улюблене м’ясо українців може спричиняти рак

    Ці 10 риб — табу: експерти попередили, чого краще не класти в тарілку

    Ці батончики не варто купувати і їсти навіть заради білка: що в них не так

    Останні новини
    Сьогодні

    Нове навчання в Польщі: головні поради для батьків українських школярів

    09:12

    Україна не вірить у швидке завершення війни, – The Atlantic

    09:00

    Путін ігнорує Трампа: США можуть згорнути переговори — CNN

    08:49

    Мінімалка зросте, але не для всіх: коли й кому піднімуть виплати в Україні

    08:42

    Борщ став розкішшю: в Україні зафіксували стрімке зростання цін

    08:35

    Україну охоплять грозові дощі: оновлений прогноз

    08:23

    Зеленський: Зараз відносини з Венсом більш позитивні, ніж раніше

    08:11

    Чоловічий аромат: парфуми чи туалетна вода — експерти розкривають секрети

    08:00

    Після уточнення – знову повістка: юристи пояснюють, що робити

    07:49

    Це доведено: музика впливає на мозок сильніше, ніж ми думали

    07:37
    Дивитись ще
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Введіть вище запит та натисніть Enter для пошуку. Натисніть Esc, щоб скасувати.