Вживання в їжу більшої кількості фруктів та овочів може сприяти кращому нічному сну, йдеться у недавньому дослідженні , проведеному у Фінляндії.
Вчені вивчили дані національного дослідження FinHealth 2017, в якому взяли участь 5043 дорослих фін. Дослідження показало, що як люди з коротким сном (менше семи годин за ніч), так і люди з довгим сном (понад дев’ять годин за ніч) споживають менше фруктів та овочів у порівнянні з тими, хто має нормальну тривалість сну.
Доктор Тімо Партонен , професор-дослідник з Фінського інституту охорони здоров’я та соціального забезпечення, підкреслив, що поганий сон часто пов’язаний із нездоровим харчуванням. Він вважає, що програми контролю ваги повинні також враховувати звички сну для досягнення кращих результатів. Партонен зазначила, що, хоча в дослідженні враховувався хронотип кожного учасника (чи він є “ранньою пташечкою” чи “нічною совою”), цей фактор мало мінімальний вплив на результати.
Ерін Палінскі-Уейд , лікар-дієтолог із Нью-Джерсі, пояснила, що фрукти та овочі містять поживні речовини, які підтримують здоровий сон. Наприклад, терпка вишня та банани містять мелатонін, який регулює цикл сон-неспання. Вона додала, що дієта, багата на фрукти та овочі, може збільшити споживання антиоксидантів, зменшити окислювальний стрес і запалення, що може покращити якість сну.
Темна листова зелень, така як шпинат та капуста, містить багато магнію – поживної речовини, яка сприяє сну. Палінскі-Вейд зазначила, що дієти з низьким вмістом магнію пов’язані з вищими показниками безсоння. Крім того, такі продукти, як шпинат та помідори, містять триптофан – амінокислоту, яка допомагає виробляти серотонін та мелатонін, що сприяють кращому сну.
Дослідження підкреслює взаємозв’язок сну, харчування та фізичної активності. Позитивні зміни в одній області можуть призвести до покращень у двох інших, що наголошує на важливості збалансованого харчування для загального самопочуття.