Важливу роль для міцності кісток, особливо після 50 років, відіграє те, чим ми наповнюємо нашу тарілку. У зв’язку з цим експерти рекомендують один продукт, пише Prevention.
За даними Національної ради США з питань старіння, після досягнення 50-річного віку щільність кісткової тканини зменшується швидше, ніж вона відновлюється, що збільшує ризик розвитку остеопенії (низької щільності кісткової тканини) або остеопорозу (втрати щільності кісткової тканини, що збільшує ризик переломів).
Згідно з даними Фонду здоров’я кісток та остеопорозу, втрата кісткової тканини у жінок прискорюється після менопаузи, причому за 7 років вона може зменшитися на 20%.
“Існують певні поживні речовини, які разом працюють для підтримки щільності, формування та міцності кісток. Це кальцій, вітамін D, магній і вітамін K, а також білок для підтримки структури кісток та м’язової маси”, – пояснила дієтологиня Емі Девіс.
Таким чином, для здоров’я кісток потрібно вживати продукти, які містять якомога більше цих поживних речовин. Один із таких – кисломолочний сир.
“Кисломолочний сир – чудове джерело білка та кальцію”, – сказав доктор медичних наук, доцент кафедри ортопедії Єльської школи медицини Даніель Візня.
За словами Девіс, кальцій забезпечує сировину для кісткової тканини, тоді як білок допомагає захистити існуючі кістки.
У сирі також міститься селен – мікроелемент, який, за даними дослідження, що вийшло в журналі Molecules, відіграє важливу роль у підтримці щільності кісток. Крім того, магній, який є у сирі, може уповільнити прогресування остеопорозу.
У зв’язку з цим дієтологи радять подумати над тим, щоб додати цей смачний продукт до свого раціону.
Поради лікарів, результати нових медичних досліджень, історії пацієнтів і теми профілактики хвороб. Усе про здоровий спосіб життя, медицину та самопочуття — читайте в розділі «Здоров’я».
