Close Menu
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • В Україні виявили десятки тисяч небезпечних іграшок напередодні свят
    • НБУ продає золоті 100 грн з особливим дизайном: який вигляд мають
    • Морози і штормовий вітер: синоптикиня розповіла, якою буде погода 6-7 грудня
    • Як прикрасити ялинку 2026 року: кольори, тренди, фото
    • Корабель ВМС США помилково відкрив вогонь по американських винищувачах, – BI
    • Виплатять майже 2 400 гривень: які 5 доплат можуть отримати пенсіонери
    • Учені навчилися “перезаряджати” старіючі клітини
    • Ізраїль може депортувати десятки тисяч українських біженців до кінця року
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) YouTube RSS
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Home » Дієтологи назвали 6 смачних добавок до страв для здоров’я кишечника

    Дієтологи назвали 6 смачних добавок до страв для здоров’я кишечника

    Ковальчук СвітланаКовальчук Світлана18 Жовтня 2025, 13:473 Mins Read Здоров'я
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Приправи та різні добавки – це не лише спосіб додати смаку основній страві. Деякі з них містять пребіотики, пробіотики та інші сполуки, що можуть підтримувати збалансований мікробіом кишківника, що, своєю чергою, сприяє здоровому травленню, зміцненню імунітету і навіть поліпшенню настрою. Портал EatingWell називає 6 ефективних і корисних добавок, які варто включити до свого раціону.

    1. Ферментовані мариновані овочі

    “Ферментовані овочі – одна з моїх улюблених приправ, корисних для кишківника”, – каже Аманда Соседа, магістр наук, сертифікований дієтолог. “Ви можете посипати тако ферментованою червоною цибулею, а також додати ферментовані мариновані огірки в роли та сендвічі”.

    Ферментація підвищує засвоюваність їжі, полегшуючи засвоєння поживних речовин і збільшуючи кількість сполук, що підтримують роботу кишківника. Дослідження підтвердили, що вона також сприяє розвитку кишкової мікрофлори.

    Кейт Скарлата, зареєстрований дієтолог, рекомендує додавати ферментований продукт щонайменше до двох прийомів їжі на день.

    2. Квашена капуста

    Дослідження підтверджують, що квашена капуста багата на пробіотики та клітковину, які сприяють здоров’ю кишечника. Спробуйте додавати її до бутербродів, додавати до салатів або подавати до мисок із зерновими, щоб отримати яскравий смак і корисні для кишківника властивості.

    3. Кімчі

    “Кімчі легко додавати в тако, сендвічі або тости”, – каже Роксана Ехсані, магістр наук, зареєстрований дієтолог. “Ви навіть можете додавати його в м’ясний фарш або використовувати як сальсу. Додавання всього однієї-двох ложок кімчі може поліпшити смак будь-якої страви й одночасно підтримати здоров’я кишківника”.

    У кімчі містяться як пробіотики, одержувані в процесі ферментації, так і клітковина з овочів, що робить його подвійною користю для здоров’я кишечника.

    4. Перець чилі

    Капсаїцин, сполука, що надає перцю чилі гостроти, може допомогти зменшити хронічний біль у кишечнику: “Якщо вживати капсаїцин регулярно, це може призвести до зниження чутливості нервових клітин кишечнику, які сприймають біль, що може призвести до зниження больових сигналів, які передають до мозку”, – каже Тамара Дюкер Фрейман, магістр наук, сертифікована дієтологиня.

    5. Хумус

    Хумус, приготований з нуту, містить клітковину, яка діє як пребіотик, живлячи корисні бактерії в кишечнику. Тобі Амідор, магістр наук, сертифікований дієтолог, рекомендує використовувати його як просту заміну майонезу в сендвічах або ролах, щоб надати їм вершкової текстури та поживних речовин, не змінюючи раціону.

    6. Грецький йогурт

    Грецький йогурт підтримує здоров’я кишківника, постачаючи його пробіотиками – корисними бактеріями, які покращують травлення, підтримують здоровий мікробіом і полегшують такі шлунково-кишкові проблеми, як діарея, здуття живота й закреп, показують дослідження.

    “Я використовую його замість сметани або майонезу. Або, коли мені хочеться смаку майонезу без зайвих калорій, я змішую майонез і грецький йогурт у пропорції 50/50”, – каже дієтологиня Е.А. Стюарт.

    Поради лікарів, результати нових медичних досліджень, історії пацієнтів і теми профілактики хвороб. Усе про здоровий спосіб життя, медицину та самопочуття — читайте в розділі «Здоров’я».

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    дієтологи
    She Womo
    Останні новини
    Сьогодні

    В Україні виявили десятки тисяч небезпечних іграшок напередодні свят

    17:02

    НБУ продає золоті 100 грн з особливим дизайном: який вигляд мають

    16:56

    Морози і штормовий вітер: синоптикиня розповіла, якою буде погода 6-7 грудня

    16:54

    Як прикрасити ялинку 2026 року: кольори, тренди, фото

    16:50

    Корабель ВМС США помилково відкрив вогонь по американських винищувачах, – BI

    16:46

    Виплатять майже 2 400 гривень: які 5 доплат можуть отримати пенсіонери

    16:43

    Учені навчилися “перезаряджати” старіючі клітини

    16:38

    Ізраїль може депортувати десятки тисяч українських біженців до кінця року

    16:36

    “Корона з голови не впала б”: ще одна країна вимагає публічної подяки від Зеленського

    14:26

    В Україні хочуть посилити правила виїзду чоловіків за кордон: кого не випустять

    14:21
    Load More
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.