Close Menu
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Гривня зміцнилася: долар дешевшає напередодні вихідних
    • Лайфхаки прання: як прати правильно і економно
    • День святого Миколая: заборони та прикмети, які варто знати
    • Штрафи ТЦК: юристи попередили про обов’язкову процедуру після сплати
    • Пришвидши Wi‑Fi за 5 хвилин: прості лайфхаки, про які мовчать провайдери
    • Зима наступає: синоптики попередили про різке зниження температури
    • Не вірите міфам про жінок-водіїв? Ось реальні цифри
    • Модний шок сезону: головний тренд зими повертається після 20 років забуття
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) YouTube RSS
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Home » Мікропластик у їжі: вчені виявили загрозливі наслідки для мозку

    Мікропластик у їжі: вчені виявили загрозливі наслідки для мозку

    Ткаченко ВалентинаТкаченко Валентина21 Травня 2025, 01:272 Mins Read Здоров'я
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Вчені виявили тривожний зв’язок між мікропластиком, ультраобробленими харчовими продуктами та психічним здоров’ям. Про це повідомляє New York Post із посиланням на медичний журнал Brain Medicine.

    Так, ультраоброблені харчові продукти вважаються шкідливими через високий вміст доданого цукру, насичених жирів та натрію. До них відносять безалкогольні напої, чипси, шоколад, морозиво, оброблене м’ясо, багато готових до вживання страв.

    Попередні дослідження показали, що люди, які вживають таку їжу, мають значно вищий ризик депресії, тривоги та поганого сну, але роль, яку мікропластик може відігравати в цьому зв’язку, не була вивчена на повну.

    Зʼясувалося, що такі продукти «більш схильні» мати в собі мікропластик, ніж інші продукти харчування. Все через їхню упаковку та добавки, а також обладнання, яке використовується для їх обробки. Як приклад, дослідники вказали на курячі нагетси, які, як повідомляється, містять у 30 разів більше мікропластику на грам, ніж курячі грудки.

    «Ультраоброблені продукти зараз складають понад 50% споживання в таких країнах, як Сполучені Штати, і ці продукти містять значно вищу концентрацію мікропластику, ніж цілісні продукти», – заявив доктор Ніколас Фабіано, психіатр-резидент Університету Оттави в Канаді. Він додав: «Нещодавні дані показують, що ці частинки можуть перетинати гематоенцефалічний бар’єр (утворення, яке захищає мозок людини від потрапляння вірусів та шкідливих речовин із кровоносної системи – ред.) і накопичуватися в тривожних кількостях».

    Це може навіть пояснити нещодавню сенсаційну новину про те, що наш мозок може містити цілу «ложку» мікропластику. Хоча необхідні подальші дослідження щодо ймовірного зв’язку між мікропластиком і психічним здоров’ям, поточні дані викликають тривогу.

    «Оскільки рівень ультраоброблених продуктів, мікропластику та несприятливих наслідків для психічного здоров’я одночасно зростає, вкрай важливо, щоб ми продовжили дослідження цього потенційного зв’язку», – сказав Фабіано.

    Згідно з результатами дослідження, концентрація мікропластику в тканинах мозку у людей середнього віку, приблизно 45-50 років, становила 4800 мікрограмів на грам, що складає 0,5% від загальної ваги. Це приблизно на 50% більше порівняно зі зразками мозку, зібраними під час аутопсії в 2016 році, повідомив головний автор дослідження, професор фармацевтичних наук Університету Нью-Мексико Меттью Кемпен.

    Зразки мозку містили в 7-30 разів більше часток пластику, ніж зразки нирок та печінки тих самих осіб. Дослідження також виявило, що мікропластик проникає в мозок через крово-мозковий бар’єр і може накопичуватися в клітинах, що потенційно може порушувати їхні функції та спричиняти токсичні наслідки.

    Поради лікарів, результати нових медичних досліджень, історії пацієнтів і теми профілактики хвороб. Усе про здоровий спосіб життя, медицину та самопочуття — читайте в розділі «Здоров’я».

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    вчені здоров'я їжа мікропластик
    Останні новини
    Сьогодні

    Гривня зміцнилася: долар дешевшає напередодні вихідних

    10:13

    Лайфхаки прання: як прати правильно і економно

    10:00

    День святого Миколая: заборони та прикмети, які варто знати

    09:46

    Штрафи ТЦК: юристи попередили про обов’язкову процедуру після сплати

    09:40

    Пришвидши Wi‑Fi за 5 хвилин: прості лайфхаки, про які мовчать провайдери

    09:39

    Зима наступає: синоптики попередили про різке зниження температури

    09:25

    Не вірите міфам про жінок-водіїв? Ось реальні цифри

    09:13

    Модний шок сезону: головний тренд зими повертається після 20 років забуття

    09:00

    Медики розкрили, в якій позі спати найкорисніше — а яку варто забути назавжди

    08:48

    Комунальники “мухлюють” з платіжками: як не платити зайвого

    08:43
    Load More
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.