За два десятиліття вартість великоднього кошика в Україні зросла більш ніж у 5,5 раза. Якщо сьогодні паска коштує 60-100 гривень, то у 2005 році її вартість була у межах 2,5-10 гривень. А десяток яєць коштував лише 4 гривні. Подібна різниця стосується й інших продуктів, які використовуються на Великдень.
У в архівному сюжеті “Суспільне” за 2005 рік вказано, що середній великодній кошик обходився українцям у 150 гривень. Тодішні ціни виглядають вкрай незвично, у порівнянні з тими, які вони сьогодні.
Ціни в Україні 2005 році:
- Яйця — 4 гривні за десяток;
- Паска — 2,5-10 гривень залежно від розміру;
- Сало — 13 гривень за кілограм;
- Редиска — 9 гривень за кілограм;
- Сосиски — 23 гривні за кілограм;
- М’ясо — 35 гривень за кілограм.
Попри інші економічні реалії, архівні сюжети свідчать, що більшість покупців залишалися задоволені рівнем цін у 2005 році.
“Ціни чудові. Мені підходить. Те, що я домовляюся з продавцем — мене влаштовує”, — коментував один із покупців на ринку в сюжеті “Суспільного”.
Через 20 років святкування Великодня стало значно витратнішим. За підрахунками Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ), у 2025 році великодній кошик коштує в середньому 847 гривень.
Ціни в Україні 2025 році:
- Паска (3–4 шт) — 318,42 гривні;
- Ковбаса (500 г) — 154,50 гривні;
- Крашанки (10 шт) — 76,45 гривні;
- Твердий сир (400 г) — 241,60 гривні;
- Сіль (100 г) — 1,87 гривні;
- Хрін (200 г) — 24 гривні;
- Гірчиця (200 г) — 24 гривні;
- Свічка — 5 гривень.
Подорожчання великоднього кошика пояснюється кількома факторами, зокрема на ціни впливає інфляція, зростання собівартості продуктів, війна, перебої з логістикою, а також підвищення цін на енергоносії, які впливають на виробництво та транспортування товарів.
Новини про життя людей, соціальні зміни, історії українців, громадські ініціативи та культурні тенденції. Усе, що відображає настрої та події в українському суспільстві, — читайте в розділі «Суспільство».

