Close Menu
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Цей кросовер відірвуть з руками: названо найпопулярніший “‎свіжопригнаний”‎ легковик
    • Таємниці Сфінкса: навіщо насправді створили велетенську статую в Гізі
    • Вже сьогодні: у Раді анонсували гучне рішення Зеленського
    • Користувачів Android просять терміново оновити свої пристрої: що сталося
    • Вчені б’ють на сполох: сонячний суперспалах підняв радіацію до рекорду за 20 років
    • Ухилянтів чекає новий вал “репресій”: хочуть максимально ускладнити життя
    • Принц Гаррі пожартував про Трампа та дорікнув американцям на телебаченні США
    • Банки посилили правила фінмоніторингу: які перекази масово перевіряють
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) YouTube RSS
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Home » Солодка небезпека: 15 сніданків, які підвищують рівень цукру в крові

    Солодка небезпека: 15 сніданків, які підвищують рівень цукру в крові

    Лисенко КатеринаЛисенко Катерина21 Лютого 2025, 12:423 Mins Read Здоров'я
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Діабет посідає дев’яте місце серед причин смерті, згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я. Існує чотири основні типи: діабет 1-го типу, діабет 2-го типу, гестаційний діабет або діабет вагітних та переддіабет, при якому рівень глюкози в крові вищий за норму, але не досить настільки високий для діагнозу

    Видання Eat This, Not That пише, що у людей з діабетом першого типу організм перестає виробляти інсулін, тому що імунна система помилково атакує і знищує здорові клітини підшлункової залози, які виробляють інсулін.

    «У людей із діабетом другого типу підшлункова залоза виробляє інсулін, але організм стає до нього несприйнятливим. Спочатку вироблення інсуліну збільшується у спробі компенсувати його недостатню дію, але зрештою клітини, що виробляють інсулін, виснажуються, і вироблення інсуліну знижується, що часто вимагає лікування інсуліном і на пізніх стадіях діабету 2 типу. На відміну від діабету першого типу, багато випадків діабету другого типу можна запобігти за допомогою дієти та фізичної активності», – розповів доктор Камілло Рікорді , директор Інституту дослідження діабету та програми клітинної трансплантації.

    Чому скачки цукру в крові небезпечні

    Стрибок цукру в крові може призвести до таких серйозних проблем, як хвороби серця, проблеми з нирками та ушкодження нервів.

    «Існує безліч факторів, які можуть спричинити стрибок цукру, наприклад, дієта, стрес, сон, інтенсивні фізичні навантаження та прийом ліків. Тимчасовий стрибок цукру – це нормально. Зазвичай цукор у крові підвищується, а невдовзі після цього він повертається до нормального діапазону. Однак тривале підвищення цукру в крові може призвести до пошкодження нирок, нервових закінчень, зору та серця. Людям з діабетом 1-го, 2-го типу або переддіабетом складніше регулювати рівень цукру в крові або через нездатність організму виробляти інсулін, або через резистентність до інсуліну», – пояснює Меддісон Саалінгер , дієтолог в Інституті дослідження діабету при Уні.

    Існує безліч продуктів, які діабетикам складно вживати, особливо у великих порціях.

    «Існує три основні макронутрієнти: вуглеводи, білки та жири. Вуглеводи можуть викликати стрибки цукру в крові, тоді як білки та жири практично не впливають на цей процес. Прості вуглеводи зазвичай підвищують цукор у крові швидше і вище, тоді як складні вуглеводи підвищують цукор повільніше та помірніше. Прості вуглеводи – це соки, газування, цукерки, десерти, рафіновані злаки, наприклад, білий хліб, деякі крупи та крекери, а також фрукти. Складні вуглеводи – це незбиране зерно, овочі, квасоля та бобові. Основна відмінність між цими двома групами – вміст клітковини. Саме клітковина допомагає вуглеводам перетравлюватися повільніше і сповільнює стрибки цукру у крові», – зазначила Саалінгер.

    Яка їжа підвищує цукор у крові

    бублики;

    млинці з сиропом;

    кави;

    вафлі;

    фруктові смузі;

    випічка;

    французькі тости;

    кріплення;

    перероблені високовуглеводні пластівці для сніданку;

    ароматизовані йогурти;

    білий хліб;

    фастфуд;

    підсолоджена ароматизована вівсянка;

    гранолу;

    боули з асаї.

    Поради лікарів, результати нових медичних досліджень, історії пацієнтів і теми профілактики хвороб. Усе про здоровий спосіб життя, медицину та самопочуття — читайте в розділі «Здоров’я».

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    кров цукор
    She Womo
    Останні новини
    Сьогодні

    Цей кросовер відірвуть з руками: названо найпопулярніший “‎свіжопригнаний”‎ легковик

    14:11

    Таємниці Сфінкса: навіщо насправді створили велетенську статую в Гізі

    14:09

    Вже сьогодні: у Раді анонсували гучне рішення Зеленського

    14:05

    Користувачів Android просять терміново оновити свої пристрої: що сталося

    13:30

    Вчені б’ють на сполох: сонячний суперспалах підняв радіацію до рекорду за 20 років

    13:27

    Ухилянтів чекає новий вал “репресій”: хочуть максимально ускладнити життя

    13:23

    Принц Гаррі пожартував про Трампа та дорікнув американцям на телебаченні США

    13:16

    Банки посилили правила фінмоніторингу: які перекази масово перевіряють

    13:13

    У The Economist розкрили, що має зробити Європа, аби врятувати Україну

    13:09

    Україна отримує мільярди, але не відчує їх: старі борги “зжирають” транш МВФ

    13:00
    Load More
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.