Багато хто з нас полюбляє випити чашку кави (або чотири) для підзарядки протягом дня. Нещодавні дослідження свідчать, що цей популярний напій може мати чимало переваг, зокрема, сприяти довшому та здоровішому життю. Дослідження було опубліковано в Ageing Research Reviews.
Команда дослідників з Університету Коїмбри в Португалії проаналізувала 85 попередніх досліджень, які охоплювали учасників із Європи, Америки, Австралії та Азії, щоб дослідити зв’язок між вживанням кави, показниками здоров’я та рівнем смертності.
Узагальнений аналіз показав, що споживання близько трьох чашок кави на день асоціюється із збільшенням тривалості життя на 1,84 року, а також зі збільшенням періоду життя без серйозних захворювань.
Вплив кави на здоров’я
Дослідники проаналізували ключові показники здоров’я, такі як запалення та обмін речовин, і врахували вплив факторів, як-от куріння та вживання алкоголю, щоб точніше визначити вплив кави.
“Традиційні клінічні рекомендації часом ігнорували роль кави у здоровому старінні”, – зазначає нейробіолог Родріго Кунья з Університету Коїмбри.
“Наш аналіз підкреслює, що регулярне помірне споживання кави може допомогти боротися з біологічними механізмами, які з віком природно сповільнюються або дають збої, викликаючи низку захворювань.”
Хоча дослідження включало чимало змінних – від типів кави до демографічних характеристик учасників – загальна тенденція свідчить, що кава позитивно впливає на здоров’я.
Дослідники відзначають, що регулярне споживання кави сприяє підтримці функцій м’язової, серцево-судинної, ментальної та імунної систем, а також знижує ризик серцево-судинних і респіраторних захворювань, інсульту, певних видів раку, діабету, деменції та депресії.
Варто врахувати, що дослідження часто базувалися на самозвітах про споживання кави, а фінансування забезпечував Інститут наукової інформації про каву – неприбуткова організація, підтримувана провідними виробниками кави.
Хоча це не доводить прямого причинно-наслідкового зв’язку, результати підтверджують попередні дослідження, які свідчать, що кава може захистити від серцевих захворювань, зменшити шкоду від сидячого способу життя та навіть додати кілька років до життя.
“Ми знаємо, що населення світу старішає швидше, ніж будь-коли, тому важливо досліджувати дієтичні втручання, які дозволять людям не лише жити довше, але й здоровіше,” – додає Кунья.