• Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Патріарх Кирило зʼявився на публіці із краденою річчю покійного українського митрополита
    • Новий закон для водіїв: за що штрафи злетять до 2550 гривень і навіть вище
    • Ухилянтів чекає потужний удар: після санкцій ТЦК не залишиться нічого
    • Україну накриють дощі, місцями грози: прогноз погоди на 15 травня
    • З Днем вишиванки: красиві привітання українською
    • «Шахеди» масовано атакували західні області 
    • На фронті загинув телеведучий та відомий актор Максим Неліпа
    • Де живуть найбільш азартні люди у світі: яке місце посідає Україна
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Експерт
    Підтримати нас
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Головна сторінка » Учені закопали майже 20 тисяч чайних пакетиків: навіщо вони це зробили

    Учені закопали майже 20 тисяч чайних пакетиків: навіщо вони це зробили

    Романчук МиколаРоманчук Микола03 Грудня 2024, 06:553 хвилини на читання Новини науки
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Під час глобального дослідження вчені поховали 19 000 чайних пакетиків на 180 ділянках водно-болотних угідь у 28 країнах.

    Дослідження показало, що підвищення температури може поставити під загрозу здатність водно-болотних угідь зберігати вуглець, пише Interesting Engineering.

    “Це перше довгострокове дослідження такого роду, що використовує метод чайних пакетиків, яке допоможе нам визначити, як ми можемо максимізувати зберігання вуглецю у водно-болотних угіддях і допомогти знизити викиди в усьому світі. Зміни в поглиначах вуглецю можуть істотно вплинути на глобальне потепління – чим менше розкладається вуглецю, тим більше вуглецю зберігається і менше вуглецю в атмосфері”, – сказала Стейсі Треватан-Такетт, провідний дослідник.

    У цьому новому дослідженні, результати якого були опубліковані в журналі Environmental Science and Technology, чайні пакетики слугували простим і недорогим “вимірювальним пристроєм”.

    Зазначається, що це перший випадок, коли чайні пакетики використовувалися для масштабного дослідження з кількісної оцінки потенціалу зв’язування вуглецю водно-болотними угіддями.

    Вчені закопали від 40 до 80 чайних пакетиків на глибині близько 15 сантиметрів на кожній ділянці водно-болотних угідь. Два види чаю – зелений і ройбуш – використовували для вимірювання різних органічних речовин у ґрунтах. Зелений чай – це органічна речовина, що швидко розкладається, тоді як ройбуш розкладається повільніше. Два різних чайних пакетики дали більш глибоке уявлення про зберігання вуглецю водно-болотними угіддями.

    Ба більше, ділянки були точно відмічені координатами GPS і протягом трьох років вчені періодично витягували партії чайних пакетиків з кожної ділянки. Потім їх ретельно зважували, щоб визначити кількість залишкової органічної речовини (чайного листя).

    Більш висока залишкова маса вказує на більш повільну швидкість розкладання і, отже, на більший потенціал для зберігання вуглецю у водно-болотних угіддях. Треватан-Таккетт пояснила:

    “Як правило, більш високі температури призводять до більш швидкого розкладання органічної речовини, що призводить до зниження збереження вуглецю в ґрунті”.

    Щоб зрозуміти роль температури, команда проаналізувала як місцеві погодні дані, так і регіональні кліматичні моделі. Зелений чай і чай ройбуш реагували по-різному при підвищенні температури.

    “Для чаю ройбуш, який важче розкладається, не мало значення, де він перебував, – вища температура завжди призводила до більшого розкладання, що вказує на те, що типи вуглецю, які ми зазвичай очікуємо побачити як такі, що довше зберігаються в ґрунті, були вразливими до більш високих температур”, – розповіла Треватан-Таккетт.

    Зазначається, що дослідження показало, що вищі температури прискорюють розкладання пакетиків зеленого чаю, але швидкість різниться залежно від типу водно-болотних угідь. Було виявлено, що прісноводні водно-болотні угіддя і приливні болота є найбільш ефективними поглиначами вуглецю – з “найбільшою залишковою масою чаю”.

    У той час як у мангрових і морських водоростевих водно-болотних угіддях цей процес був повільнішим. Це говорить про те, що різні типи водно-болотних угідь можуть по-різному реагувати на зміну клімату.

    Важливим є те, що це дослідження дає цінну інформацію про глобальний потенціал поглинання вуглецю водно-болотними екосистемами.

    “Тепер, коли ми починаємо краще розуміти, які середовища зберігають більше вуглецю, ніж інші, ми можемо використати цю інформацію, щоб гарантувати захист цих територій від змін довкілля або землекористування”, – додав Іка Джукіч зі Швейцарського федерального інституту досліджень лісу, снігу та ландшафту.

    дослідження учені чайні пакетики

    Читайте також

    Мегаполіси США йдуть під воду: Нью-Йорк, Чикаго, Даллас уже просідають

    Учені знайшли дивного морського хижака з трьома очима й шипами 

    Ракета від SpaceX встановила новий рекорд багаторазового використання

    Останні новини
    Сьогодні

    Патріарх Кирило зʼявився на публіці із краденою річчю покійного українського митрополита

    06:53

    Новий закон для водіїв: за що штрафи злетять до 2550 гривень і навіть вище

    06:45

    Ухилянтів чекає потужний удар: після санкцій ТЦК не залишиться нічого

    06:42

    Україну накриють дощі, місцями грози: прогноз погоди на 15 травня

    06:40

    З Днем вишиванки: красиві привітання українською

    06:38

    «Шахеди» масовано атакували західні області 

    06:34

    На фронті загинув телеведучий та відомий актор Максим Неліпа

    06:29

    Де живуть найбільш азартні люди у світі: яке місце посідає Україна

    00:55

    Набагато дорожчий, ніж рік тому: в Україні підрахували вартість борщу

    00:46

    Нова хвиля мобілізації: штрафи, арешт майна і блокування рахунків ухилянтів

    00:38
    Дивитись ще
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Введіть вище запит та натисніть Enter для пошуку. Натисніть Esc, щоб скасувати.