• Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • ТЦК наділили новими повноваженнями, повістки більше не працюють: як ловитимуть ухилянтів
    • Не мають попиту: які типи житла втрачають популярність в Україні у 2025 році
    • Можуть вліпити не один штраф: в Україні змінилися важливі правила для водіїв
    • Трамп заявив, що виконує місію від Бога
    • У Вінниці суд відправив під варту лікарів, які «продавали» інвалідність
    • Названо курортне місто в Італії, яке зберігали в таємниці від іноземців багато років
    • Українка назвала країну, в яку не варто переїжджати з дітьми
    • Краще не купувати: що таке крабові палички насправді і як нас дурять виробники
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Експерт
    Підтримати нас
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Головна сторінка » Справа у задоволенні. Учені нарешті з’ясували, чому людям так подобається їсти

    Справа у задоволенні. Учені нарешті з’ясували, чому людям так подобається їсти

    Романчук МиколаРоманчук Микола02 Жовтня 2024, 20:553 хвилини на читання Новини науки
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Історія Землі налічує понад 4,5 мільярда років і за цей час наша планета встигла стати домівкою для мільйонів видів живих організмів. Усі тварини споживають їжу і результати нового дослідження показують, що річ не лише в біологічній потребі. Схоже, ковтання саме по собі викликає приємні відчуття, що спонукає тварин, зокрема й людей, до споживання їжі, пише Science Alert.

    Під час дослідження личинок плодових мушок (Drosophila) міжнародна група дослідників виявила, як ковтання їжі пов’язане з вивільненням у мозку серотоніну — хімічної речовини, що викликає приємні відчуття. Автори дослідження вважають, що отримані ними результати дають нове уявлення про те, як і чому їдять тварини. Якщо ці ж механізми присутні й у людей, нове відкриття може надати дивовижне розуміння нашого прагнення споживати їжу та напої.

    Під час дослідження команда вивчила ентеральну нервову систему кишківника плодової мушки й пролила нове світло на життєво важливий акт ковтання — науковці описують цю поведінку, як одне з найважливіших рішень, яке має ухвалити тварина. За словами співавтора дослідження, нейробіолога Міхаеля Панкраца з Боннського університету в Німеччині, вони з командою хотіли докладніше дізнатися про те, як травна система взаємодіє з мозком під час споживання їжі.

    Щоб пролити світло на цю взаємодію, вченим необхідно було зрозуміти, які нейрони беруть участь у цьому потоці інформації і як вони активуються. Результати дослідження перевершили всі очікування. Під час аналізу вчені розрізали одну з личинок плодової мушки на тисячі крихітних скибочок, а потім сфотографували їх під потужним мікроскопом. Це дало змогу картувати шляхи нейронів і зв’язки між ними.

    Далі вчені використовували фото та комп’ютерне моделювання для створення тривимірної моделі. Це привело команду до відкриття біологічного механізму, відомого як рецептор розтягування, як у стравоході, який з’єднує рот зі шлунком.

    харчування ковтання процес ковтання
    Нейрони плодової мушки були детально картованіФото: University of Bonn

    Дослідження показує, що рецептор з’єднаний із шістьма певними нейронами в мозку личинки, які отримують інформацію про ковтальну дію і те, що саме з’їдається. Якщо в трубу потрапляє хороша їжа, мозок видає винагороду. За словами іншого співавтора дослідження нейробіолога Андреаса Схофса з Боннського університету, по суті, вони виявили, що нейрони здатні не тільки визначати, чи є щось їжею, чи ні, а й оцінювати її якість. Водночас серотонін виробляється лише в тому разі, якщо їжа якісна.

    Зазначимо, що у плодових мушок загалом менше ніж 200 000 нейронів. Для порівняння, у людському мозку приблизно 100 мільярдів нейронів. Водночас складність цих тисяч нервових клітин означає, що вони можуть діяти як зменшена версія людського мозку. У результаті вчені часто проєктують результати досліджень на плодових мушках на людей.

    На наступному етапі вчені планують з’ясувати, чи є така сама карта нейронів і вивільнення серотоніну в інших тварин. Зокрема й у людей.

    дослідження задоволення їжа люди учені

    Читайте також

    У Каліфорнії може статися катастрофічний землетрус

    Сьогодні неподалік Землі пролетять три небезпечні астероїди

    SpaceX втратила корабель Starship під час четвертого орбітального запуску

    Останні новини
    Сьогодні

    ТЦК наділили новими повноваженнями, повістки більше не працюють: як ловитимуть ухилянтів

    17:43

    Не мають попиту: які типи житла втрачають популярність в Україні у 2025 році

    17:30

    Можуть вліпити не один штраф: в Україні змінилися важливі правила для водіїв

    17:18

    Трамп заявив, що виконує місію від Бога

    17:05

    У Вінниці суд відправив під варту лікарів, які «продавали» інвалідність

    16:54

    Названо курортне місто в Італії, яке зберігали в таємниці від іноземців багато років

    16:42

    Українка назвала країну, в яку не варто переїжджати з дітьми

    16:17

    Краще не купувати: що таке крабові палички насправді і як нас дурять виробники

    16:07

    Мандрівник, який відвідав усі країни світу, назвав найкращу

    15:55

    Втрата бронювання від мобілізації у червні: за ким прийде ТЦК

    15:43
    Дивитись ще
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Введіть вище запит та натисніть Enter для пошуку. Натисніть Esc, щоб скасувати.