Відомий своїми антиоксидантними та протизапальними властивостями, а також великою кількістю флавоноїдів, цей кислуватий напій допомагає підтримувати здоров’я серцево-судинної системи та зменшувати запалення.
Аналіз результатів 45 різних досліджень показав, що вживання журавлинного соку суттєво знижує показники систолічного та діастолічного тиску, пише Радіо Трек.
У середньому тиск систоли знижувався на 1,52 міліметра ртутного стовпчика, а діастолічний – на 1,78 міліметра ртутного стовпа. Вчені зробили висновок про те, що журавлинний сік «може сприяти покращенню кров’яного тиску».
Кров’яний тиск вимірюється в міліметрах ртутного стовпа, і нормальними показниками тиску вважаються всі показники між 90/60 і 120/80. Показники в межах між 120/80 та 140/90 вважаються підвищеним тиском. Такі цифри повинні стати попереджувальним сигналом про те, що у вас є ризик розвитку гіпертонії, і в цьому випадку вам рекомендується внести зміни до свого способу життя.
Науковці вважають, що вживання журавлинного соку також позитивно впливає на рівень холестерину в крові.
Вони припускають, що, можливо, це відбувається завдяки поліфенольним сполукам, що містяться у журавлині.
«Поганий» холестерин – холестерин ліпопротеїнів низької щільності – може накопичуватися на стінках судин, утворюючи бляшки холестерину. Судина звужується, обмежуючи приплив крові, що своєю чергою підвищує ризик розвитку інсульту чи інфаркту.