Нове дослідження показало, що збільшення кількості картоплі у вашому раціоні може бути пов’язане зі зниженням ризику передчасної смерті, проте її варто готувати певним чином, аби отримати максимальну користь. Дослідження було опубліковано в Journal of Nutrition, передає verywell health.
Чи поживна картопля?
Картопля у фритюрі, запечена, у вигляді гребінців або пюре є неймовірно універсальною їжею, проте її не завжди вважають поживним продуктом. З усім тим, картопля може бути поживною частиною вашого раціону. Також картопля є природним джерелом багатьох важливих поживних речовин, зокрема калію, харчових волокон, вітаміну С та інших біологічно активних сполук, таких як фенольні кислоти.
“Крім того, картопля містить стійкий крохмаль, який діє як клітковина в організмі. Стійкий крохмаль утворюється, коли картоплю варять, охолоджують, а потім знову нагрівають”, – розповіла виданню доктор медичних наук, зареєстрований дієтолог і власниця компанії Sound Bites Nutrition Ліза Ендрюс.
Водночас деякі дослідження щодо наслідків для здоров’я та споживання картоплі є суперечливими, адже показали нижчий ризик смертності від серцево-судинних захворювань серед людей, які їдять більше картоплі. Проте інші дані не виявили зв’язку між частотою споживання картоплі та смертністю від серцево-судинних захворювань.
“Картопля не була частиною офіційних дієтичних рекомендацій через недостатню кількість доказів її впливу на здоров’я”, – зауважив один з авторів нещодавнього дослідження та аспірант кафедри харчування Університету Осло Ерік Крістоффер Арнесен.
Також дослідження, яке проводив Арнесен, показало, що кожні додаткові 100 грамів картоплі, спожиті щодня, були пов’язані зі зниженням ризику смерті на 4%.
За його словами, це дослідження “не показує, що картопля є “суперпродуктом”, а лише те, що картопля може бути не такою “поганою”, як про неї говорять”.
Зазначається, що картопля може бути смачною, поживною та універсальною частиною збалансованого харчування, проте віддавайте перевагу рецептам, які не потребують смаження, адже під час приготування картоплі ви піддаєтесь впливу акриламіду.
“Акриламід утворюється в картоплі під час смаження при високих температурах внаслідок так званої реакції Майяра. Він визнаний ймовірним канцерогеном”, – підкреслив Арнесен.
Насправді є багато інших способів насолодитися картоплею, таких як запікання, смаження, варіння та приготування на пару.
“Спробуйте запекти картоплю з травами і краплею оливкової олії замість того, щоб смажити, або приготувати запечену картоплю з овочами, приготованими на пару, і крапелькою грецького йогурту. Ендрюс запропонував використовувати картоплю замість тостів на сніданок або кидати охолоджену картоплю у ваш улюблений салат з тунцем, помідорами та нутом”, – радять у матеріалі.
Користь овочів та фруктів для здоров’я людини
Раніше дослідники розповіли, що деякі фрукти та овочі можуть значно покращити ваш сон. Учасники дослідження розповіли про свій раціон та про звички сну, останні порівнювалися за трьома категоріями: короткий, нормальний і тривалий сон.
“Порівняно з нормальним сном, ті, хто спав коротко, споживали на 37 грамів менше фруктів та овочів на день, тоді як ті, хто спав довго, – на 73 грами менше на день. Автори дослідження дійшли висновку, що існує “послідовна закономірність, коли відхилення від нормальної тривалості сну пов’язане зі зменшенням споживання [фруктів і овочів]””, – йдеться у дослідженні.
Також дієтолог з Нью-Джерсі Ерін Палінскі-Вейд додала, що фрукти та овочі містять багато поживних речовин, які можуть підтримувати здоровий сон.