• Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Шість речей, які допоможуть створити розкішний образ влітку
    • У ЄС ухвалили рішення щодо майбутнього українських біженців
    • Новий сплеск шахрайств на OLX: українців масово обдурюють через Telegram
    • Авіакомпанії масово змінюють маршрути після ударів Ізраїлю по Ірану
    • Клієнтів ПриватБанку попередили про зупинку операцій з картками
    • Новинському оголосили підозру за несплату понад 4 мільярдів податків
    • Юрист пояснив, кого ТЦК не мають права затримувати на блокпостах
    • JP Morgan попередив про можливий стрибок цін на нафту вдвічі
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Експерт
    Підтримати нас
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Головна сторінка » Зцілення їжею: 8 найкорисніших продуктів для здоров’я кишківника

    Зцілення їжею: 8 найкорисніших продуктів для здоров’я кишківника

    Ольга СтепановаОльга Степанова22 Квітня 2024, 19:203 хвилини на читання Новини зоров'я
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Зцілення кишківника необхідне для підтримання загального здоров’я, оскільки він відіграє важливу роль в усьому: від травлення та засвоєння їжі до імунітету та контролю настрою. Здоровий кишковий мікробіом необхідний для досягнення цієї рівноваги, тож включення певних продуктів до вашого раціону може значно покращити та зберегти здоров’я кишківника. Про це пише OnlyMyHealth.

    Ферментовані продукти

    Фото: Freepik

    За даними журналу “Поживні речовини”, ферментовані продукти є частиною раціону людини вже близько 10 000 років, і зараз їх різноманітність є значною. Ферментовані продукти чудово підходять для здоров’я кишечника, оскільки містять пробіотики, корисні бактерії, які допомагають заселити наш кишечник корисними для здоров’я мікробами. Тож додайте до свого раціону:

    • Йогурт
    • Кефір
    • Квашена капуста та кімчі
    • Чайний гриб, ферментований чай
    • Місо і темпе — ферментовані соєві продукти.

    Продукти з високим вмістом клітковини

    Клітковина є улюбленою їжею кишкових бактерій. Дотримання дієти, багатої на різноманітні джерела клітковини, може допомогти збільшити кількість корисних бактерій у кишечнику. До продуктів із високим вмістом клітковини належать:

    • Бобові (квасоля, сочевиця, горох)
    • Цільнозернові продукти (овес, кіноа, цільнозернова пшениця)
    • Овочі (броколі, брюссельська капуста, морква)
    • Фрукти (банани, яблука, ягоди)

    Пребіотичні продукти

    Фото: Freepik

    Пребіотики — це види харчових волокон, які живлять корисні бактерії в кишечнику. Це допомагає кишковим бактеріям виробляти поживні речовини для клітин товстої кишки, що сприяє здоров’ю травної системи. До продуктів, багатих на пребіотики, належать:

    • Часник і цибуля
    • Спаржа
    • Банани
    • Корінь цикорію

    Кістковий бульйон

    Кістковий бульйон багатий на колаген та амінокислоти, такі як глютамін, які допомагають відновлювати кишкові бар’єри і підтримувати цілісність слизової оболонки кишківника. Вживання кісткового бульйону може бути корисним для людей із синдромом дірявого кишківника та іншими запальними захворюваннями кишківника.

    Продукти, багаті на поліфеноли

    Фото: Freepik

    Поліфеноли — рослинні сполуки, які приносять різну користь для здоров’я, включно зі зменшенням запалення, зниженням артеріального тиску та поліпшенням здоров’я кишківника. До продуктів із високим вмістом поліфенолів належать:

    • Чорниця та ожина
    • Темний шоколад і какао
    • Зелений чай
    • Мигдаль і волоські горіхи
    • Оливкова олія

    Жирна риба

    Жирна риба, така як лосось, скумбрія і сардини, багата на жирні кислоти омега-3, що може допомогти зменшити запалення, сприяючи здоров’ю кишечника. Омега-3 мають вирішальне значення для загального стану здоров’я, включно з когнітивними функціями та здоров’ям серця.

    Імбир

    Фото: Freepik

    Імбир може допомогти стимулювати вироблення слини, жовчі та шлункових ферментів, що сприяють травленню, полегшуючи проходження їжі через шлунково-кишковий тракт. Це також корисно для заспокоєння шлунка і зменшення нудоти.

    Вода

    Незважаючи на те, що це не їжа, підтримання гідратації має вирішальне значення для слизової оболонки кишківника і балансу корисних бактерій у кишківнику. Намагайтеся випивати щонайменше 8-10 склянок води на день або більше, якщо ви ведете активний спосіб життя.

    здоров'я їжа кишечник кишківник продукты

    Читайте також

    5 простих звичок, які реально покращать здоров’я — і не потребують грошей

    Яку каву пити для здоров’я та довгого життя: відповідь вас здивує

    Це змінює все: створено першу вакцину проти смертельного раку

    Останні новини
    Сьогодні

    Шість речей, які допоможуть створити розкішний образ влітку

    17:55

    У ЄС ухвалили рішення щодо майбутнього українських біженців

    17:47

    Новий сплеск шахрайств на OLX: українців масово обдурюють через Telegram

    17:43

    Авіакомпанії масово змінюють маршрути після ударів Ізраїлю по Ірану

    17:35

    Клієнтів ПриватБанку попередили про зупинку операцій з картками

    17:28

    Новинському оголосили підозру за несплату понад 4 мільярдів податків

    17:21

    Юрист пояснив, кого ТЦК не мають права затримувати на блокпостах

    17:18

    JP Morgan попередив про можливий стрибок цін на нафту вдвічі

    16:15

    Іран підняв червоний прапор помсти після удару Ізраїлю

    16:04

    Математик заявив про кадровий колапс в українській освіті

    15:58
    Дивитись ще
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Введіть вище запит та натисніть Enter для пошуку. Натисніть Esc, щоб скасувати.