Close Menu
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Прості поради із температурою в кімнаті, які допоможуть краще спати
    • Сто присідань щодня: як зміниться ваше життя вже за кілька тижнів
    • Страви на Новий рік: три рецепти-талісмани для Вогняного Коня
    • Нові правила переказів: які гроші заборонять переказувати
    • Водіям загрожує величезний штраф за людей в автомобілі – сума захмарна
    • Цього не можна робити взимку з автомобілем: багато хто припускається помилки
    • Солдати на папері: куди зникає половина мобілізованих – нардеп пояснив
    • Ердоган просить Путіна забрати назад свої ракети — Bloomberg
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) YouTube RSS
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Home » Перше у світі вершкове масло з повітря. Білл Гейтс розповів, яке воно на смак (фото)

    Перше у світі вершкове масло з повітря. Білл Гейтс розповів, яке воно на смак (фото)

    Ольга СтепановаОльга Степанова19 Липня 2024, 09:563 Mins Read Світ
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Це може здатися фантастикою або жартом, але американський підприємець і мільярдер Білл Гейтс інвестував у новий амбітний проєкт створення вершкового масла з CO2. Тепер він розповів, яким продукт є на смак, пише IFLScience.

    Використовуючи безліч біохімічних технологій, компанія буквально зайнята розробкою способів отримання жирів з вуглекислого газу, взятого з повітря, а також водню, видобутого з води. Причому весь процес виробництва вершкового масла проходить без необхідності використовувати тварин, рослини або сільськогосподарські угіддя.

    Ініціатором цієї ініціативи є компанія Savor, що працює під егідою Orca Sciences і отримала інвестиції від мільярдера Білла Гейтса. Мета нового проєкту полягає в тому, щоб приборкати та зменшити кількість викидів парникових газів, вироблених сільським господарством, на частку якого, як показують дослідження, припадає до 8,5% глобальних викидів.

    За словами Білла Гейтса, новий процес виробництва масла не використовує сільськогосподарські угіддя і потребує менш ніж тисячної частки води порівняно з традиційним сільським господарством. Одним з останніх продуктів стартапу стало вершкове масло та американський мільярдер уже встиг спробувати його на смак.

    Підприємець зазначає, що не міг повірити в те, що вершкове масло, яке він куштує “не справжнє”. Він також заявив, що продукт має справді приємний смак, як у справжнього — за це відповідає хімічний склад. Ба більше, бізнесмен запевняє, що людині буде досить складно відрізнити смак натурального масла від нового продукту, створеного в лабораторії з повітря і води.

    Відомо, що жири складаються з різних ланцюжків атомів вуглецю та водню. Ці хімічні будівельні блоки можна отримати з води та повітря, а потім за допомогою біохімічних процесів перетворити їх на жири, молекулярно ідентичні до тих, що містяться у тваринах і рослинах.

    масло лабораторія
    Білл Гейтс стверджує, що вершкове масло на смак не гірше за справжнє Фото: Steven Davis/UCI

    Компанія Savor наразі зосереджена на виробництві жирів, подібних до тих, що містяться в м’ясі, молоці та вершковому маслі. Однак представники стартапу також заявили, що надалі планують розв’язати проблему і пальмової олії — найпоширенішого рослинного жиру, який найширше споживають у світі. Попереднє дослідження вже показало, що вживання пальмової олії має величезний вплив на світ природи.

    Зазначимо, що минулого року компанія Orca спільно з Каліфорнійським університетом в Ірвіні опублікувала статтю, в якій пояснила своє бачення того, скільки харчових жирів можна синтезувати штучно.

    Результати показують, що жири, вирощені на фермах, створюють від 1 до 3 грамів вуглекислого газу на тисячу калорій. Водночас учені знайшли спосіб виробляти таку саму кількість жирів у лабораторії з меншими викидами.

    За словами провідного автора дослідження, професора наук про Землю в Каліфорнійському університеті Ірвіні Стівена Девіса, використання їжі, створеної поза фермою, насправді могло б допомогти значно зменшити парникові викиди, що нагрівають планету.

    Крім того, вчені визнають, що така їжа не залежить від фотосинтезу, а тому в будь-якому масштабі синтез харчів полегшить конкуренцію між природними екосистемами та сільським господарством. Це дасть змогу надалі уникнути безлічі екологічних витрат, пов’язаних із сільським господарством.

    Головні рішення лідерів, дипломатія і геополітика — усе це в розділі «Світ».

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    Билл Гейтс вершкове масло мільярдер продукт смак
    She Womo
    Останні новини
    Сьогодні

    Прості поради із температурою в кімнаті, які допоможуть краще спати

    01:07

    Сто присідань щодня: як зміниться ваше життя вже за кілька тижнів

    00:55

    Страви на Новий рік: три рецепти-талісмани для Вогняного Коня

    00:46

    Нові правила переказів: які гроші заборонять переказувати

    00:38

    Водіям загрожує величезний штраф за людей в автомобілі – сума захмарна

    00:31

    Цього не можна робити взимку з автомобілем: багато хто припускається помилки

    00:22

    Солдати на папері: куди зникає половина мобілізованих – нардеп пояснив

    00:13

    Ердоган просить Путіна забрати назад свої ракети — Bloomberg

    00:05
    17 Грудня

    В Україні невдовзі можуть з’явитися платні дороги: що відомо

    23:54

    Як вибрати м’ясо для новорічного столу і не перевантажити меню

    23:45
    Load More
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.