Європа готується до перебоїв із постачанням російського газу через бої на Курщині

Європейські газові контракти на жовтень стали дорожчими для страхування, ніж контракти на середину зими. Це свідчить про те, що трейдери готуються до можливих перебоїв у постачанні на початку опалювального сезону, пише Bloomberg.

Це сталося після вторгнення України в Курську область Росії, поблизу ключового пункту транзиту газу, через який паливо постачається до кількох країн Європи. Раніше цього місяця побоювання щодо можливих перебоїв призвели до стрибка ціни на газ до найвищого рівня за цей рік.

Трейдери очікували, що російський газ буде продовжувати надходити через газозабірну станцію “Суджа” принаймні до кінця 2024 року, коли закінчується термін дії ключової транзитної угоди. Однак ці плани опинилися під загрозою через активні бойові дії поблизу, навіть попри те, що обидві сторони заявили про готовність продовжувати постачання газу.

Хоча Європа доклала зусиль для зменшення залежності від російського газу після вторгнення Росії в Україну, припинення постачання у найближчі місяці все одно стане шоком для ринку, що призведе до зростання цін для споживачів і промисловості. Особливо це вдарить по Австрії та Словаччині, які продовжують залежати від російського палива.

Ці ризики, разом із можливим загостренням конфлікту на Близькому Сході або непередбаченими змінами в поставках від провідного постачальника Норвегії, можуть ще більше дестабілізувати ринок менш ніж за два місяці до початку опалювального сезону.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Корисний і не містить калорій”: Мішель Обама випустила безалкогольний напій

У мережі став вірусним відеоролик за участю Мішель Обами. Покупці одного з магазинів самообслуговування торгової мережі…

2 хв. ago

У Москві в руках чоловіка вибухнув ґаджет під час атаки на “Хезболлу”

У середу, 18 вересня, коли в Лівані відбулася друга хвиля вибухів пристроїв зв’язку, внаслідок якої…

19 хв. ago

Тарифи на воду в Україні можуть зрости: що про це відомо

В Україні існує необхідність у збільшенні тарифів на водопостачання та водовідведення.  Про це повідомив президент Асоціації, заступник гендиректора "Київводоканалу"…

26 хв. ago

Ніж у спину Путіна: союзниця Росії передає Україні боєприпаси – Reuters

Індійські виробники зброї продавали європейським країнам артилерійські снаряди, а ті передавали їх Україні. Нью-Делі не втручається, щоб…

31 хв. ago

Нардеп Юрій Камельчук написав заяву про вихід зі “Слуги народу”: які причини

Народний депутат Юрій Камельчук, який обрався до Верховної Ради від "Слуг народу", вирішив написати заяву…

36 хв. ago

Бійці ЗСУ без жодного пострілу захопили село в Курській області: подробиці

В Курській області Збройні сили України захопили населений пункт Ольговка без жодного пострілу. Вони зайшли…

38 хв. ago