Полювання на відьом: від античаклунських ритуалів в Анголі загинули 50 людей

Близько 50 людей загинули в Анголі всього за перші два місяці 2024 року після того, як їх змусили випити трав’яні зілля, які мали довести були вони чаклунами чи ні.

Про це пише CBS News.

Інформацію щодо кількості жертв підтвердила поліція. Місцева влада уточнила, що всі смертельні випадки зареєстровані неподалік центрального міста Камакупа.

В інтерв’ю журналістам член місцевої ради Лузія Філемоне звинуватила у цих смертях народних цілителів, які використовують отруйну рідину у своїй практиці.

“Понад 50 жертв змусили випити цю загадкову рідину, яка, на думку народних цілителів, доводить, чи займається людина чаклунством”, — сказала вона.

Віра в чаклунство, як і раніше, поширена в деяких сільських громадах Анголи, попри зусилля католицької церкви протистояти цьому. Ангола є колишньою португальською колонією і більшість населення сповідує католицьку віру, але при цьому продовжує звертатися до чаклунів і знахарів.

“Це широко поширена практика — змушувати людей пити передбачувану отруту через віру в чаклунство”, — заявив представник поліції Антоніо Хассі, додавши, що кількість випадків зростає.

Журналісти зазначають, що в Анголі чаклунство не карається законом, тому громади вирішують цю проблему на власний розсуд. У більшості випадків жителі звертаються до знахарів, або “марабутів”, які готують токсичний трав’яний напій “мбулунго” та дають його випити обвинувачуваним у чаклунстві. Вважається, що невинній в чаклунстві людині напій не завдасть шкоди, а смерть доводить провину.

За словами єпископа Фірміно Давида з єпархії Сумбе в Анголі, місцеве населення вдається до чаклунства, щоб вибратися з бідності та розв’язати свої соціально-економічні проблеми. Він закликав своїх співвітчизників “допомогти врятувати людей, які намагаються заробляти на життя шкідливими для суспільства практиками, включаючи чаклунство та наркотики”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Стосується всіх, хто виїхав: які країни повертатимуть українців, а в яких захистять

Ряд країн, у яких зараз перебувають військовозобов'язані громадяни України, готові допомогти владі повернути додому чоловіків призовного віку.…

9 хв. ago

У російському Санкт-Петербурзі повний автобус людей вилетів у річку: є жертви – відео

У п’ятницю, 10 травня, в російському Санкт-Петербурзі водій автобуса не впорався із керування, внаслідок чого…

16 хв. ago

Пшонка-стайл за пів мільйона доларів: у Гореничах продають будинок екс-генпрокурора

Маєток колишнього генпрокурора-втікача Віктора Пшонки під Києвом виставили на продаж. Вартість нерухомості – 460 тисяч…

29 хв. ago

“Побачимося в суді”: тітка не захотіла ділити з племінником майже 1 млн доларів

Барбара Реддік із Гісборо (Нової Шотландії, Канада), яка колись сприймала свого племінника "як сина", затягнула…

38 хв. ago

Землю накриють потужні магнітні бурі: як захиститись

Найближчими днями Землю охопить потужна магнітна буря класу G4. Це з підвищенням сонячної активності. Про це пише Meteoagent. Що…

49 хв. ago

СІЗО переповнені: скільки в’язнів можна відправити на війну

Відповідно до законопроєкту №11079-1 про добровільну мобілізацію засуджених осіб може лави війська можуть поповнити від 10 000…

57 хв. ago