РФ почала наступ на Харків із нової тактики,- The Times

На початковому етапі нового наступу на Харківщині росіяни застосували нову тактику, що стало однією з причин його успіху в перші дні битви.

Про це виданню The Times розповів боєць спеціального підрозділу Kraken із позивним «Драго», який серед перших зустрів росіян біля кордону.

За словами спецназівця, він із побратимами безпорадно спостерігав, як російські війська кілька тижнів накопичувалися по той бік кордону. Українці просто не мали можливості завдати превентивного удару через заборону використання західної зброї по території РФ, накладеної країнами-донорами.

Там зібралося багато росіян, і ми могли знищити їх по дорозі, але у нас мало ATACMS, і у нас є заборона на їх використання. Нам довелося чекати, доки вони перетнуть кордон», – сказав «Драго» і поскаржився, що така політика США коштувала його підрозділу певних жертв.

Проте це сприяло російському успіху у перші дні вторгнення. Як розповідає боєць, українці чекали від агресора типової лобової атаки з використанням бронетехніки, але були зненацька захоплені новою тактикою малих піхотних груп, які просочувалися між опорними пунктами Сил оборони та заходили українцям у тил.

На додаток до цього, першого дня вторгнення росіяни задіяли свої елітні підрозділи спецназу, щоб якнайшвидше придушити опір біля кордону. За іронією долі російські елітні спецназівці натрапили прямо на Першу десантно-штурмову роту «Драго» – спеціалізованих нічних бійців на службі Головного управління розвідки Міноборони України. Разом з іншими їх передислокували із Донбасу для посилення мобілізованих солдатів, які прикривали Харків.

«Вони пройшли крізь болота та ліси, майже непомічені нашими ударними дронами. Сусідні підрозділи були новосформовані: люди, які ще мали бойового досвіду. Вони були поруч із нами, намагалися утримати лінію оборони, але ворог чисельністю 20 людей підійшов до нас у тил», – розповів «Драго».

Команда «Драго» із шести бійців виявилася розділеною на дві групи та затиснутою в окопі з двома бліндажами. Вони були оточені переважною кількістю росіян і мали вириватися з оточення. Після запеклої сутички, коли окопи вже горіли, а ситуація здавалася безнадійною, боєць викликав вогонь артилерії на свою позицію, сподіваючись, що вдасться вижити в окопі.

“Це спрацювало. Артилерія вбила щонайменше трьох із них (росіян), і вони відступили. Потім приїхала наша група, що підкріплює, з автоматниками», – розповів він.

З прибуттям підкріплення запеклий бій продовжувався. Обидві сторони зазнали втрат. У певний момент стрілецький бій вівся на дистанції 5 метрів.

У цьому бою біля села Красне, що за 3 км від кордону, зіткнулися елітні підрозділи спецпризначення України та Росії. Бій тривав загалом близько 16 години та виграв критичний час для більшої кількості українських спецназівців та десантно-штурмових бригад, щоб зайняти позиції у селі Липці – на південь від Червоного.

Якби росіяни прорвалися до висот у Липцях, вони змогли б обстрілювати Харків із артилерії, як у перші місяці війни.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Колишній білоруський посол у Німеччині наклав на себе руки: у чому причина

Міністерство закордонних справ Білорусі повідомило про смерть колишнього посла у Німеччині Дениса Сидоренка, який, за…

1 хв. ago

ЗМІ підрахували офіційні дані про загиблих росіян в Україні 2023 року (інфографіка)

За два роки повномасштабного вторгнення в Україну загинули понад 71 тис. російських військовослужбовців. Про це повідомляє медіа…

2 хв. ago

Названо суму, яку збірна України заробила на Євро-2024

Попри не вдалий виступ на чемпіонаті Європи з футболу, збірній України вдалося заробити непогану суму.…

6 хв. ago

Таблоїди назвали ім’я жінки, яка могла принести Меттью Перрі смертельну дозу кетаміну

Колишню дружину актора Чарлі Шина, 46-річну Брук Мюллер допитали у зв'язку зі смертю актора Меттью…

7 хв. ago

Німеччина спростила процес отримання громадянства: як це торкнеться українців

У Німеччині 27 червня набув чинності новий закон про громадянство. Відтепер для отримання паспорту всередині…

9 хв. ago

Рада закручує гайки вже й підліткам: в “Оберіг” українці потраплятимуть із 17 років

Нещодавно, 26 червня 2024 року, Президент України підписав закон №3783-IX, який вносить зміни до закону…

11 хв. ago