Іноді правила авіаперевезень – багажу чи ручної поклажі – заводять у глухий кут. Виявляється, в літаках забороняється везти популярний снек, який на перший погляд абсолютно нешкідливий. Однак його провезення заборонено через те, що він здатний самозайматися в салоні чи багажі. Про що йде мова та яку їжу можна взяти із собою в літак – розповідаємо в матеріалі.
Що не можна брати в літак у ручну поклажу
IATA (Міжнародна асоціація повітряного транспорту) занесла до свого останнього списку заборонених до перевезення на літаках предметів один особливий продукт, який може викликати здивування – це кокоси. Точніше, пасажирам дозволяється перевозити цілі кокоси як у ручній поклажі, так і в багажі, однак такий популярний снек, як сушене “кокосове м’ясо” – копра, становить небезпеку, пише британський таблоїд Express.co.uk.
Річ у тім, що копра містить велику кількість олії, що робить її легкозаймистою і потенційно небезпечною з погляду загоряння. Тому брати її як у багаж, так і в салон, заборонено. Причому, її перевезення заборонили більшість авіакомпаній.
IATA класифікує сушений кокос як “Небезпечний вантаж класу 4”. Цікаво, що разом із копрою в цьому ж списку опинилися сірники, засоби для розпалювання вогню, металеві порошки і натрієві батареї. Список інших небезпечних предметів, які також не можна провозити, доволі вражаючий – це рідкий кисень, пристрої для оглушення, боєприпаси, зброя, кемпінгові плити, ртутні термометри, гіроскутери та інші.
Водночас ввозити, наприклад, до Великої Британії з будь-якої країни без обмежень можна такі продукти:
- хліб (якщо тільки це не сендвічі з м’ясною начинкою);
- тістечка без свіжих вершків;
- шоколад, бісквіт;
- макарони;
- упаковані супи, бульйони та приправи;
- упаковані салати.
Пасажири з країн ЄС, Швейцарії або Ліхтенштейну, можуть також ввозити фрукти (за винятком, звісно, кокосової копри), овочі, горіхи та насіння для особистого споживання.
Подорожі Україною та світом, ідеї для відпустки, поради мандрівникам, маршрути, готелі та культурні відкриття. Усе про відпочинок, нові враження й пригоди — читайте в розділі «Туризм».

