До відпочинку в форматі all inclusive (“все включено”) туристи ставляться по-різному – хтось вважає такий формат нудним, а хтось навпаки хвалить його за зручність. Однак усі вони сходяться в тому, що харчування за такою системою може нести свої ризики, особливо якщо йдеться про більш бюджетні курорти.
Фахівець компанії зі страхування подорожей Good to Go Грант Вінтер попередив, що їжа та напої в країнах, що розвиваються, можуть містити мікроби та збудники захворювань, таких як холера, тиф і гепатит А. Також через їхнє вживання мандрівники нерідко можуть зазнавати блювоти та діареї, пише Daily Express.
Щоб туристи могли повною мірою насолодитися відпусткою, експерт дав кілька корисних порад щодо того, що робити і чого уникати, щоб не провести тиждень у ліжку замість того, щоб розслаблятися.
1. Завжди пийте бутильовану воду
Грант зазначає, що людям на таких курортах слід пити лише бутильовану воду, оскільки це завжди найбезпечніший варіант, наголошуючи, що також потрібно переконатися, що кришка пляшки добре закрита, перш ніж пити її.
“Якщо з якоїсь причини ви не можете отримати доступ до бутильованої води, пийте тільки кип’ячену водопровідну воду, використовуйте таблетки хлору або йод для стерилізації води. Однак завжди уникайте тривалого впливу йоду – цей метод не є найкращим, якщо ви робите це більше одного або двох разів”, – попередив він.
2. Приходьте до шведського столу раніше
Експерт також закликає туристів уникати вживання приготованої їжі, яка довго лежала, і завжди намагатися приходити на шведський стіл “все включено” раніше, а не пізніше, щоб отримати свіжішу їжу.
“Також краще уникати їжі, над якою дзижчать мухи, і їсти тільки сирі фрукти та овочі, які ви очистили самі, щоб знизити ризик зараження”, – зазначив він.
3. Ніколи не додавайте лід у напої
“Не забувайте про ризик кубиків льоду у ваших напоях. У багатьох випадках вони, ймовірно, зроблені з неочищеної водопровідної води (проте деякі великі курорти використовують бутильовану воду, тому завжди варто перевіряти), що може призвести до захворювання”, – попередив Грант.
4. Пам’ятайте про небезпеку харчового отруєння
Перед тим, щоб замовити певну їжу в екзотичних місцях, завжди варто добре подумати, чи варто це робити і чи достатньо це безпечно. Якщо ви все ж наважитеся на це, варто переконатися, що її приготували з дотриманням усіх санітарних вимог.
“Вживання тропічної риби, яка не була приготована належним чином, може призвести до отруєння сигуатерою, а непастеризовані молочні продукти, як-от морозиво від вуличного торговця, можуть містити сальмонелу, кишкову паличку, лістерію або кампілобактер, що призводить до харчового отруєння”, – зазначив експерт.
5. Завжди пам’ятайте про особисту гігієну
“Хоча це може здатися очевидним, особиста гігієна має бути пріоритетом номер один за кордоном, щоб допомогти уникнути харчового отруєння і зараження. Завжди мийте руки після туалету і перед їжею або приготуванням їжі, і обов’язково візьміть із собою спиртовмісний гель для рук, щоб використовувати його, коли ви перебуваєте поза домом і перед їжею”, – додав Грант.