Close Menu
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Жах на Київщині: мати живцем спалила власного сина — подробиці справи
    • Телефон сідає за день? Лайфхаки для батареї, які працюють на 100%
    • 7 легких рецептів для швидкого схуднення без голоду
    • Рік Коня принесе удачу саме цим трьом знакам Зодіаку
    • Українці можуть втратити дах над головою: нові плани Європи
    • Мобілізованим доведеться розкошелитися: чим забезпечить держава, а що треба купувати
    • Штраф 3400 гривень прямо на вулиці: кого жорстко покарають за носіння одягу ЗСУ
    • Миколаїв і Одеса як “картка для торгу”: аналітики ISW про плани РФ
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) YouTube RSS
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Home » Науковці за допомогою біореактора виростили шматок курячого м’яса в лабораторії

    Науковці за допомогою біореактора виростили шматок курячого м’яса в лабораторії

    Романчук МиколаРоманчук Микола17 Квітня 2025, 18:211 Min Read Технології
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Японські науковці розробили нову технологію, яка дозволяє вирощувати структуроване куряче м’ясо у лабораторії, імітуючи роботу судин за допомогою мініатюрних порожнистих волокон. Це стало можливим завдяки новому біореактору. Про це повідомляє The Guardian.

    Головне завдання при створенні штучних тканин – забезпечити їх достатньою кількістю кисню та поживних речовин. До цього часу це обмежувало розмір тканин до товщини менше 1 мм. Однак команда під керівництвом професора Седзі Такеуті з Токійського університету зуміла виростити «шматок» курячого м’яса вагою понад 10 г, використовуючи систему з 1125 порожнистих волокон, за якими циркулює рідина, подібно до крові.

    «Ці волокна вже застосовуються, наприклад, у фільтрах для води та апаратах для діалізу. Ми показали, що вони також чудово підходять для доставки поживних речовин до штучних тканин», – пояснив Такеуті.

    Розроблений биореактор дозволив клітинам як рівномірно розподілитися, а й організуватися у структуру, близьку до справжньої м’язової тканини. Це не тільки крок до створення реалістичного за смаком та текстурою м’яса, що культивується, але й перспективний напрямок для регенеративної медицини, розробки штучних органів та м’якої робототехніки.

    ІТ-новини, інновації, штучний інтелект, гаджети, наукові відкриття та стартапи, що змінюють світ. Усе про сучасні технології та цифрове майбутнє — читайте в розділі «Технології».

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    біореактор куряче м‘ясо науковці
    She Womo
    Останні новини
    Сьогодні

    Жах на Київщині: мати живцем спалила власного сина — подробиці справи

    12:24

    Телефон сідає за день? Лайфхаки для батареї, які працюють на 100%

    12:13

    7 легких рецептів для швидкого схуднення без голоду

    12:00

    Рік Коня принесе удачу саме цим трьом знакам Зодіаку

    11:49

    Українці можуть втратити дах над головою: нові плани Європи

    11:36

    Мобілізованим доведеться розкошелитися: чим забезпечить держава, а що треба купувати

    11:30

    Штраф 3400 гривень прямо на вулиці: кого жорстко покарають за носіння одягу ЗСУ

    11:27

    Миколаїв і Одеса як “картка для торгу”: аналітики ISW про плани РФ

    11:24

    She Congress 2025: історії рішучості жінок, що змінюють бізнес, громади й суспільні цінності

    11:20

    У Кремлі заявили, що розмову Путіна і Трампа поки не планують

    11:14
    Load More
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.