Close Menu
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Доісторичний птах з’їв 800 каменів і подавився: вчені не знають, чому
    • Київ готується до тривалих відключень світла: прогнозують до 16 годин на добу
    • Яйця по 100 грн, м’ясо до 360 – які продукти найбільше подорожчають у грудні 2025
    • Китай назвав дві країни, з якими хоче поділити світ
    • ШІ під підозрою: ChatGPT приписують провокації суїцидів, психозів та «інструкції» для самогубства
    • ТЦК трактують правила по-своєму: адвокатка попередила про ВЛК та штрафи
    • Водіям загрожують тисячні штрафи: за що в Україні посилили покарання
    • ПриватБанк може оштрафувати майже на 100 тисяч гривень
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) YouTube RSS
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Home » Науковці за допомогою біореактора виростили шматок курячого м’яса в лабораторії

    Науковці за допомогою біореактора виростили шматок курячого м’яса в лабораторії

    Романчук МиколаРоманчук Микола17 Квітня 2025, 18:211 Min Read Технології
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Японські науковці розробили нову технологію, яка дозволяє вирощувати структуроване куряче м’ясо у лабораторії, імітуючи роботу судин за допомогою мініатюрних порожнистих волокон. Це стало можливим завдяки новому біореактору. Про це повідомляє The Guardian.

    Головне завдання при створенні штучних тканин – забезпечити їх достатньою кількістю кисню та поживних речовин. До цього часу це обмежувало розмір тканин до товщини менше 1 мм. Однак команда під керівництвом професора Седзі Такеуті з Токійського університету зуміла виростити «шматок» курячого м’яса вагою понад 10 г, використовуючи систему з 1125 порожнистих волокон, за якими циркулює рідина, подібно до крові.

    «Ці волокна вже застосовуються, наприклад, у фільтрах для води та апаратах для діалізу. Ми показали, що вони також чудово підходять для доставки поживних речовин до штучних тканин», – пояснив Такеуті.

    Розроблений биореактор дозволив клітинам як рівномірно розподілитися, а й організуватися у структуру, близьку до справжньої м’язової тканини. Це не тільки крок до створення реалістичного за смаком та текстурою м’яса, що культивується, але й перспективний напрямок для регенеративної медицини, розробки штучних органів та м’якої робототехніки.

    ІТ-новини, інновації, штучний інтелект, гаджети, наукові відкриття та стартапи, що змінюють світ. Усе про сучасні технології та цифрове майбутнє — читайте в розділі «Технології».

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    біореактор куряче м‘ясо науковці
    She Womo
    Останні новини
    Сьогодні

    Доісторичний птах з’їв 800 каменів і подавився: вчені не знають, чому

    17:11

    Київ готується до тривалих відключень світла: прогнозують до 16 годин на добу

    17:09

    Яйця по 100 грн, м’ясо до 360 – які продукти найбільше подорожчають у грудні 2025

    17:06

    Китай назвав дві країни, з якими хоче поділити світ

    17:05

    ШІ під підозрою: ChatGPT приписують провокації суїцидів, психозів та «інструкції» для самогубства

    17:02

    ТЦК трактують правила по-своєму: адвокатка попередила про ВЛК та штрафи

    17:01

    Водіям загрожують тисячні штрафи: за що в Україні посилили покарання

    16:59

    ПриватБанк може оштрафувати майже на 100 тисяч гривень

    16:56

    На Марсі є зони, куди місіям заборонено наближатися: що це за місця

    16:53

    Погода пізньої осені: прогноз для Києва та області на найближчі 5 днів

    16:50
    Load More
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.