Close Menu
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Кров, жертви й екстаз: шокувальні обряди давніх цивілізацій
    • Скільки котів живе на світі: вчені зробили підрахунки
    • На “льодовику Судного дня” зафіксували сотні землетрусів
    • Страйки в Іспанії можуть зіпсувати туристам новорічну відпустку
    • Модні кольори на Новий рік 2026: Андре Тан назвав відтінки, які варто обрати на свято
    • Схуднення до Нового року: які дієти працюють
    • Україну чекає велике переселення після війни: демографи назвали пріоритетні міста
    • Перехід ФОП на ПДВ — депутатка озвучила можливі збитки для Києва
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) YouTube RSS
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Home » Науковці за допомогою біореактора виростили шматок курячого м’яса в лабораторії

    Науковці за допомогою біореактора виростили шматок курячого м’яса в лабораторії

    Романчук МиколаРоманчук Микола17 Квітня 2025, 18:211 Min Read Технології
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Японські науковці розробили нову технологію, яка дозволяє вирощувати структуроване куряче м’ясо у лабораторії, імітуючи роботу судин за допомогою мініатюрних порожнистих волокон. Це стало можливим завдяки новому біореактору. Про це повідомляє The Guardian.

    Головне завдання при створенні штучних тканин – забезпечити їх достатньою кількістю кисню та поживних речовин. До цього часу це обмежувало розмір тканин до товщини менше 1 мм. Однак команда під керівництвом професора Седзі Такеуті з Токійського університету зуміла виростити «шматок» курячого м’яса вагою понад 10 г, використовуючи систему з 1125 порожнистих волокон, за якими циркулює рідина, подібно до крові.

    «Ці волокна вже застосовуються, наприклад, у фільтрах для води та апаратах для діалізу. Ми показали, що вони також чудово підходять для доставки поживних речовин до штучних тканин», – пояснив Такеуті.

    Розроблений биореактор дозволив клітинам як рівномірно розподілитися, а й організуватися у структуру, близьку до справжньої м’язової тканини. Це не тільки крок до створення реалістичного за смаком та текстурою м’яса, що культивується, але й перспективний напрямок для регенеративної медицини, розробки штучних органів та м’якої робототехніки.

    ІТ-новини, інновації, штучний інтелект, гаджети, наукові відкриття та стартапи, що змінюють світ. Усе про сучасні технології та цифрове майбутнє — читайте в розділі «Технології».

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    біореактор куряче м‘ясо науковці
    She Womo
    Останні новини
    Сьогодні

    Кров, жертви й екстаз: шокувальні обряди давніх цивілізацій

    00:57

    Скільки котів живе на світі: вчені зробили підрахунки

    00:46

    На “льодовику Судного дня” зафіксували сотні землетрусів

    00:38

    Страйки в Іспанії можуть зіпсувати туристам новорічну відпустку

    00:31

    Модні кольори на Новий рік 2026: Андре Тан назвав відтінки, які варто обрати на свято

    00:22

    Схуднення до Нового року: які дієти працюють

    00:13

    Україну чекає велике переселення після війни: демографи назвали пріоритетні міста

    00:05
    13 Грудня

    Перехід ФОП на ПДВ — депутатка озвучила можливі збитки для Києва

    23:54

    Як зберегти тепло вдома, коли немає світла: в ДСНС порадили 5 простих способів не змерзнути

    23:45

    Як ситно вечеряти під час блекауту: кілька рецептів без світла, які врятують сім’ю

    23:45
    Load More
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.