FT: У Євросоюзі ведуть розслідування щодо Telegram

Європейський Союз веде розслідування щодо того, чи міг Telegram порушити цифрові правила ЄС.

Про це повідомляє Financial Times .

Зазначається, що експерти ЄС з прав та даних підозрюють, що Telegram занизив свою присутність у ЄС для того, щоб не перевищити поріг 45 мільйонів користувачів. Вище за цей поріг великі онлайн-платформи підпадають під дію низки брюссельських правил, покликаних перевірити їх вплив.

Ця перевірка проходить паралельно з тим, що у Франції було затримано засновника Telegram Павла Дурова .

Зазначається, що в лютому Telegram заявив, що ЄС має 41 мільйон користувачів. Однак цього місяця, згідно із Законом ЄС про цифрові послуги (DSA), Telegram має надати оновлену цифру. Але не зробив цього, лише заявивши, що має «значно менше 45 мільйонів середньомісячних активних одержувачів у ЄС».

Саме не надання цих даних означає, що Telegram порушує DSA, і, швидше за все, перевірка ЄС виявить, що кількість користувачів перевищує поріг для «дуже великих онлайн-платформ».

Платформи, яким надається таке визначення, мають великі зобов’язання щодо дотримання законодавства та модерації контенту, аудиту третьою стороною та обов’язкового обміну даними з Європейською комісією.

Раніше цього року Дуров заявив Financial Times, що база користувача Telegram «приблизно пропорційна населенню кожного ринку (або) континенту», за винятком Китаю.

Внутрішня служба даних та науки ЄС проводить технічне розслідування для визначення кількості користувачів Telegram в ЄС. Чиновники, обізнані про дослідження, а також ведуть переговори з додатком про його розрахунки.

«У нас є спосіб за допомогою наших власних систем та розрахунків визначити, наскільки точними є дані про користувачів. І якщо ми вважаємо, що вони не надають точних даних про користувачів, ми можемо в односторонньому порядку визначити їх як дуже велику платформу на основі нашого власного розслідування», – сказав представник Комісії з цифрових питань Томас Реньє .

DSA (Digital Services Act) – це регламент Європейського Союзу, спрямований на забезпечення безпеки онлайн-сервісів та відповідальності платформ за контент, який вони розповсюджують. Основні положення DSA включають:

Забезпечення безпеки користувачів: Платформи зобов’язані видаляти незаконний контент швидко та ефективно. Вони повинні мати механізми для сповіщення та усунення такого контенту.

Прозорість алгоритмів Великі платформи повинні пояснювати, як працюють їх алгоритми рекомендацій, і навіть надавати користувачам можливість впливати ці алгоритми і навіть вимикати їх.

Контроль за рекламою: DSA регулює онлайн-рекламу, особливо рекламовану рекламу, вимагаючи прозорості в тому, як дані користувачів використовуються для її показу.

Захист неповнолітніх: Платформи повинні забезпечити додаткові заходи щодо захисту дітей від шкідливого контенту та небезпечних практик онлайн-реклами.

Відповідальність великих платформ: Великі інтернет-компанії несуть велику відповідальність за дотримання норм DSA, оскільки їх вплив на суспільство та економіку є значним.

Аудити та перевірки : Для найбільших платформ (тих, які мають понад 45 мільйонів користувачів в ЄС), будуть проводитися регулярні аудити, щоб забезпечити їхню відповідність правилам.

Механізми подання скарг : Платформи повинні надати користувачам зрозумілі та доступні механізми для оскарження рішень щодо видалення контенту або блокування облікових записів.

Цей акт покликаний підвищити відповідальність онлайн-сервісів за їхню діяльність та створити більш прозоре та безпечне цифрове середовище для користувачів Європейського Союзу.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

4 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

4 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

4 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

4 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

4 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

4 години ago