Close Menu
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Бойкот росіян дратує Кремль: Захарова закликає Єврокомісію “покинути планету”
    • На Сонці з’явилася гігантська пляма, яку схожа на ту, що колись породила “Подію Керрінгтона”
    • Комунальним боржникам готують суворі часи: чи залучатимуть колекторів
    • Що варто їсти для здоров’я кишківника: поради експертів
    • Курс євро і долара 14 грудня: скільки коштує валюта в обмінниках України сьогодні
    • В Україні автоматично поставлять на військовий облік 18-річних юнаків
    • Безкоштовне паркування у центрі Києва: хто має право
    • Жодних шансів для СЗЧ: мобілізованих чекає тотальний контроль
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) YouTube RSS
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Home » Науковці за допомогою біореактора виростили шматок курячого м’яса в лабораторії

    Науковці за допомогою біореактора виростили шматок курячого м’яса в лабораторії

    Романчук МиколаРоманчук Микола17 Квітня 2025, 18:211 Min Read Технології
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Японські науковці розробили нову технологію, яка дозволяє вирощувати структуроване куряче м’ясо у лабораторії, імітуючи роботу судин за допомогою мініатюрних порожнистих волокон. Це стало можливим завдяки новому біореактору. Про це повідомляє The Guardian.

    Головне завдання при створенні штучних тканин – забезпечити їх достатньою кількістю кисню та поживних речовин. До цього часу це обмежувало розмір тканин до товщини менше 1 мм. Однак команда під керівництвом професора Седзі Такеуті з Токійського університету зуміла виростити «шматок» курячого м’яса вагою понад 10 г, використовуючи систему з 1125 порожнистих волокон, за якими циркулює рідина, подібно до крові.

    «Ці волокна вже застосовуються, наприклад, у фільтрах для води та апаратах для діалізу. Ми показали, що вони також чудово підходять для доставки поживних речовин до штучних тканин», – пояснив Такеуті.

    Розроблений биореактор дозволив клітинам як рівномірно розподілитися, а й організуватися у структуру, близьку до справжньої м’язової тканини. Це не тільки крок до створення реалістичного за смаком та текстурою м’яса, що культивується, але й перспективний напрямок для регенеративної медицини, розробки штучних органів та м’якої робототехніки.

    ІТ-новини, інновації, штучний інтелект, гаджети, наукові відкриття та стартапи, що змінюють світ. Усе про сучасні технології та цифрове майбутнє — читайте в розділі «Технології».

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    біореактор куряче м‘ясо науковці
    She Womo
    Останні новини
    Сьогодні

    Бойкот росіян дратує Кремль: Захарова закликає Єврокомісію “покинути планету”

    11:15

    На Сонці з’явилася гігантська пляма, яку схожа на ту, що колись породила “Подію Керрінгтона”

    11:06

    Комунальним боржникам готують суворі часи: чи залучатимуть колекторів

    10:54

    Що варто їсти для здоров’я кишківника: поради експертів

    10:45

    Курс євро і долара 14 грудня: скільки коштує валюта в обмінниках України сьогодні

    10:34

    В Україні автоматично поставлять на військовий облік 18-річних юнаків

    10:25

    Безкоштовне паркування у центрі Києва: хто має право

    10:14

    Жодних шансів для СЗЧ: мобілізованих чекає тотальний контроль

    10:04

    В університеті США сталася стрілянина, є загиблі і поранені: усі подробиці

    09:55

    Ізраїль заявив про ліквідацію високопоставленого командира ХАМАС у секторі Гази

    09:46
    Load More
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.