Close Menu
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Росія атакувала Київ: сталась пожежа, є постраждалі. Фото
    • Вчені спрогнозували, яким буде перший контакт людства з інопланетянами
    • Золото і платина б’ють рекорди: скільки тепер коштують метали
    • Магнітна буря 27 грудня: яка її потужність
    • Крилаті ракети над Україною та балістика: Повітряні сили попередили про небезпеку
    • Сповільнення Землі змінило історію життя: як подовження дня дало старт появі кисню
    • Українських біженців попередили про подвійні податки за кордоном: що чекає на наших земляків
    • Новий штам грипу атакує: лікарі попереджають про небезпечні симптоми
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) YouTube RSS
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Home » Науковці за допомогою біореактора виростили шматок курячого м’яса в лабораторії

    Науковці за допомогою біореактора виростили шматок курячого м’яса в лабораторії

    Романчук МиколаРоманчук Микола17 Квітня 2025, 18:211 Min Read Технології
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Японські науковці розробили нову технологію, яка дозволяє вирощувати структуроване куряче м’ясо у лабораторії, імітуючи роботу судин за допомогою мініатюрних порожнистих волокон. Це стало можливим завдяки новому біореактору. Про це повідомляє The Guardian.

    Головне завдання при створенні штучних тканин – забезпечити їх достатньою кількістю кисню та поживних речовин. До цього часу це обмежувало розмір тканин до товщини менше 1 мм. Однак команда під керівництвом професора Седзі Такеуті з Токійського університету зуміла виростити «шматок» курячого м’яса вагою понад 10 г, використовуючи систему з 1125 порожнистих волокон, за якими циркулює рідина, подібно до крові.

    «Ці волокна вже застосовуються, наприклад, у фільтрах для води та апаратах для діалізу. Ми показали, що вони також чудово підходять для доставки поживних речовин до штучних тканин», – пояснив Такеуті.

    Розроблений биореактор дозволив клітинам як рівномірно розподілитися, а й організуватися у структуру, близьку до справжньої м’язової тканини. Це не тільки крок до створення реалістичного за смаком та текстурою м’яса, що культивується, але й перспективний напрямок для регенеративної медицини, розробки штучних органів та м’якої робототехніки.

    ІТ-новини, інновації, штучний інтелект, гаджети, наукові відкриття та стартапи, що змінюють світ. Усе про сучасні технології та цифрове майбутнє — читайте в розділі «Технології».

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    біореактор куряче м‘ясо науковці
    She Womo
    Останні новини
    Сьогодні

    Росія атакувала Київ: сталась пожежа, є постраждалі. Фото

    08:06

    Вчені спрогнозували, яким буде перший контакт людства з інопланетянами

    07:41

    Золото і платина б’ють рекорди: скільки тепер коштують метали

    07:32

    Магнітна буря 27 грудня: яка її потужність

    07:27

    Крилаті ракети над Україною та балістика: Повітряні сили попередили про небезпеку

    01:44

    Сповільнення Землі змінило історію життя: як подовження дня дало старт появі кисню

    00:57

    Українських біженців попередили про подвійні податки за кордоном: що чекає на наших земляків

    00:46

    Новий штам грипу атакує: лікарі попереджають про небезпечні симптоми

    00:38

    Низька явка може поставити “воєнні” вибори під сумнів, – голова ЦВК

    00:31

    2026 рік може стати ще гіршим: чому на Заході вже малюють фатальний сценарій

    00:22
    Load More
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.