“Це прорив”: учені зробили відкриття, яке дасть змогу заряджати смартфони за хвилину

Вчені з Університету штату Колорадо в Боулдері провели дослідження, під час якого виявили, як іони рухаються всередині складної мережі крихітних пор. Це відкриття потенційно може дозволити заряджати гаджети за хвилину, повідомляє портал SciTechDaily.

Повідомляється, що відкриття віднаходить шлях для розроблення ефективніших пристроїв зберігання енергії. Йдеться про суперконденсатори, що працюють за принципом накопичення іонів у порах. Вони вирізняються швидким заряджанням і тривалішим терміном служби порівняно з акумуляторами.

Як зазначають експерти видання, дослідження може зробити реальністю зарядку ноутбука або телефону за хвилину, або зарядку електромобіля за 10 хвилин. Крім того, відкриття має важливе значення для електромереж. Мінливий попит на електроенергію вимагає ефективного зберігання, щоб уникнути втрат у періоди низького попиту та забезпечити швидке постачання в періоди високого попиту.

“З огляду на вирішальну роль енергії в майбутньому планети, я відчув натхнення застосувати свої знання в галузі хімічної інженерії для вдосконалення пристроїв зберігання енергії”, — заявив доцент кафедри хімічної та біологічної інженерії Анкура Гупта.

Як зазначають у виданні, до цього в літературі описувався рух іонів тільки в одній прямій порі. Нове дослідження показує, що крихітні заряджені частинки, звані іонами, рухаються всередині мережі з тисяч взаємопов’язаних пор.

“Це прорив у роботі. Ми знайшли ланку, якої бракує”, — наголосив Анкура Гупта.

Ольга Степанова

Recent Posts

П’ять причин, за яких можна отримати відстрочку від мобілізації в Україні

В Україні під час обов'язкової мобілізації військовозобов'язаних чоловіки можуть отримати бронь або відстрочку. Проте це стосується лише…

4 хв. ago

У Росії спалахнула колишня база ПВК «Вагнер» (відео)

В Росії в Краснодарському краї спалахнула пожежа на території колишньої бази приватної військової компанії "Вагнер".…

13 хв. ago

Ахметову – 58. Буремний шлях, гучні скандали і дорогі покупки: все про життя найбагатшої людини України

У суботу, 21 вересня, один з найбагатших підприємців України Рінат Ахметов святкує свій день народження.…

17 хв. ago

Колишній радник Залужного загинув від удару ракети

Радник колишнього головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного та полковник ЗСУ Олександр Никитюк загинув від російського обстрілу…

26 хв. ago

Вчені виявили істот, які ніколи не старіють

Людина завжди прагнула вічної молодості, що знаходить своє відображення в міфах і науковій фантастиці. Однак деякі…

31 хв. ago

У Франції студенти-археологи знайшли рідкісну капсулу часу

Французькі студенти знайшли записку 200-річної давності під час археологічних розкопок на півночі країни. Студенти, вивчаючи залишки галльського…

40 хв. ago