• Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • 6 автохитрощів, які врятують водія в спеку: перевірено на практиці
    • Смартфон сильно нагрівається: дієві поради
    • Тепла вода з куркумою: чому всі раптово почали пити її щоранку?
    • На замітку: 6 базових речей, які необхідно взяти у відпустку
    • Financial Times: ЄС націлився на «Північний потік»
    • Готуйтесь до різких перепадів: погода в Україні зміниться вже зранку
    • Путін не зупиниться на Україні: у Німеччині попередили про нові загрози
    • Що не можна садити поруч із помідорами: ці 5 помилок знищують урожай
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Експерт
    Підтримати нас
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Головна сторінка » Вчені створили унікальний 3D-принтер зі штучним інтелектом, який друкує їжу

    Вчені створили унікальний 3D-принтер зі штучним інтелектом, який друкує їжу

    Романчук МиколаРоманчук Микола01 Квітня 2025, 15:211 хвилина на читання Новини технологій
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Вчені з Гонконгського університету науки й технологій розробили технологію тривимірного друку продуктів, що поєднує можливості штучного інтелекту та інфрачервоного приготування для створення індивідуальних страв.

    Свої результати вони опублікували в журналі Advanced Materials.

    Новий 3D-принтер для їжі забезпечує безперервний процес приготування без додаткової термічної обробки, що мінімізує ризик мікробного забруднення. Завдяки графеновим нагрівачам і точному температурному контролю стало можливим створювати складні страви з високою точністю.

    Завдяки використанню генеративного штучного інтелекту новий 3D-принтер для їжі формує не лише форму, а й внутрішню структуру страви. Це забезпечує можливість створення персоналізованих страв, які не потребують додаткової обробки перед споживанням.

    Завдяки можливості створення індивідуалізованих страв ця розробка стане важливим рішенням для медичних закладів та установ для літніх людей. Вона допоможе пацієнтам із дисфагією отримувати їжу у формі, що полегшує процес ковтання та робить харчування безпечнішим.

    Дослідники планують удосконалити систему для збереження термочутливих вітамінів, підвищити засвоюваність крохмалю та проаналізувати сприйняття технології різними групами споживачів. Ці кроки наблизять новий підхід до харчування до комерційного запуску.

    3D-принтер вчені друк їжі

    Читайте також

    Смартфон сильно нагрівається: дієві поради

    У ChatGPT стався збій: подробиці

    Без зарядки 5700 років: британські вчені створили унікальну батарею

    Останні новини
    Сьогодні

    6 автохитрощів, які врятують водія в спеку: перевірено на практиці

    17:30

    Смартфон сильно нагрівається: дієві поради

    17:15

    Тепла вода з куркумою: чому всі раптово почали пити її щоранку?

    17:07

    На замітку: 6 базових речей, які необхідно взяти у відпустку

    17:00

    Financial Times: ЄС націлився на «Північний потік»

    16:51

    Готуйтесь до різких перепадів: погода в Україні зміниться вже зранку

    16:37

    Путін не зупиниться на Україні: у Німеччині попередили про нові загрози

    16:25

    Що не можна садити поруч із помідорами: ці 5 помилок знищують урожай

    16:11

    Ринок нерухомості в Україні:  де найбільше зростають ціни на житло

    16:00

    ТОП-5 місць в Україні, де можна відпочити, як за кордоном: бюджет від 1000 гривень

    15:49
    Дивитись ще
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Введіть вище запит та натисніть Enter для пошуку. Натисніть Esc, щоб скасувати.