Скільки доведеться витратити на Святвечір 2025 року. Кутя подорожчала на 37%, узвар — на 150%, попри здешевшання овочів.
Попри різке здешевшання овочів борщового набору, приготування традиційних 12 пісних страв на Святвечір 2025 року обійдеться українцям дорожче, ніж торік. Загальна вартість святкового столу зросла на 11%.
Про це свідчать дані різдвяного моніторингу цін Українського клубу агробізнесу (УКАБ), передає “Еспресо”.
За підрахунками аналітиків, у грудні 2025 року набір із 12 пісних страв коштує в середньому 913,57 грн, що на 11% більше, ніж минулого року. В УКАБ зазначають, що ціни на продукти напередодні свят змінювалися нерівномірно: дешевша городина частково компенсувала подорожчання інших інгредієнтів, однак загальний чек зріс через фрукти, рибу та бакалію.
Однією з особливостей цього сезону стала так звана “овочева дефляція”. Завдяки високому врожаю капуста подешевшала на 73%, морква — на 63%, цибуля — на 58%, картопля — на 54%, буряк — на 51%. Це дозволило зменшити вартість низки страв: вареники з капустою стали дешевшими на 47%, картопля з часником — на 40%, вінегрет — на 18%, а пісний борщ — на 18%.
Водночас головні символи різдвяного столу суттєво подорожчали. Індекс куті зріс на 37% через підвищення цін на всі складники: горіхи подорожчали на 60%, мед — на 40%, мак і родзинки — більш ніж на 30%.
Ще різкіше зросла вартість узвару. Чорнослив подорожчав на 168%, сушені груші — на 140%, яблука — на 110%, що в підсумку призвело до подорожчання напою на 150%.
Додаткове навантаження на святковий бюджет створюють рибні страви: оселедець за рік подорожчав на 24%, а хек для запікання — на 25%. Також на кінцеву вартість пісного столу вплинула соняшникова олія, ціна якої зросла на 22%.
Новини про життя людей, соціальні зміни, історії українців, громадські ініціативи та культурні тенденції. Усе, що відображає настрої та події в українському суспільстві, — читайте в розділі «Суспільство».
