Ціни на продукти напередодні новорічних свят в Україні демонструють неоднорідну динаміку: яйця та курятина — лідери зі зростання, тоді як на ринку молочних продуктів відбуваються суттєві коливання.
Про це пише «Фокус».
Директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин прогнозує зростання цін на продукти в грудні на 7-10% через передсвятковий попит та витрати на генератори для зберігання, перевищуючи загальну інфляцію. Яйця можуть сягнути 80-100 грн/десяток, молоко — 80 грн/л (+10 грн), м’ясо — свинина 300 грн/кг (+20 грн). Після свят ціни стабілізуються або впадуть, особливо на жирні молочні продукти на 30-35%.
Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка відзначив поступове зростання вартості курятини (в межах 2-6% залежно від виду м’яса).
«За останній місяць філе зросло на 2% до 244 грн/кг, стегно на 6% до 146 грн/кг. Куряча тушка в середньому коштує 119-127 грн/кг», — зазначає експерт.
Водночас Гопка каже, що пропозиція на ринку залишається достатньою, і виробники не зацікавлені у штучному розігріві. Тож для зростання цін на курятину перед святами передумов немає.
За словами експертів, через воєнні ризики, а також передсвятковий ажіотаж, що призводить до підвищення вартості на 7-10% певних груп товарів, ціни дійсно можуть стрибнути. Проте у січні поволі знизяться. А поки господиням можна подумати про придбання продуктів тривалого зберігання.
Наприклад, м’ясо для заморозки, консерви та сухі продукти можна купити вже зараз — до 15 грудня, поки супермаркети тримають знижки. Після 20 грудня м’ясо та делікатеси, ймовірно, здорожчають, але молочна продукція має втриматися.
Новини про життя людей, соціальні зміни, історії українців, громадські ініціативи та культурні тенденції. Усе, що відображає настрої та події в українському суспільстві, — читайте в розділі «Суспільство».
