На новорічному столі українців червона ікра – це майже обов’язковий атрибут, але її ціна в останні роки сильно “поправила” гаманці.
Майже вся ікра, що продається на українському ринку, є імпортною, і, як пояснив економіст Олег Пензін для УНІАН, її вартість безпосередньо залежить від курсу долара та інших факторів.
“На вартість продукту впливає багато факторів, у тому числі нерест якого цього року і скільки в продукті солі чи олії”, – каже експерт.
За його словами, в Україні ікру часто пакують, але сировину все одно везуть з-за кордону.
Є два типи ікри: від риби, яка виросла у диких умовах, і від риб, вирощених у спеціальних умовах – найчастіше це форель. Ікра форелі коштує дешевше, і за 100 г можна заплатити близько 300-350 гривень (торік ціна була близько 200 грн).
Лососева ікра – вже дорожче, і її ціна коливається близько 500 гривень за 100 грамів, тоді як рік тому вона коштувала близько 415 гривень.
А ось, що пропонують супермаркети. У мережі АТБ можна знайти ікру горбуші за 369,90 грн за 100 грамів. У Auchan ціна на лососеву ікру – 399 гривень, але це акція. У Сільпо та сама ікра продається за 299 грн за 100 грамів, теж по акції.
Але будьте уважні! Якщо вам пропонують три банки ікри за 350 гривень, швидше за все, це підробка, попереджає Пендзін.
Так що, якщо плануєте прикрасити святковий стіл ікрою, готуйтеся до того, що ціни на цей делікатес з кожним роком стають дедалі вищими.