В організмі людини було виявлено понад 3600 хімічних речовин, які контактують з харчовими продуктами в упаковці, кухонному посуді або інших речах. Про це йдеться у новому дослідженні, яке розкриває ризик впливу токсичних речовин, передає The Guardian.
За словами дослідників, хімічні речовини було виявлено в крові, волоссі та грудному молоці людини. До цього переліку увійшли такі високотоксичні сполуки, як PFAS, бісфенол, метали, фталати та леткі органічні сполуки, більшість з них пов’язані з раком, гормональними порушеннями та іншими проблемами зі здоров’ям.
“Безумовно, викликає занепокоєння те, що ми маємо сильний зв’язок, який показує, що деякі небезпечні хімічні речовини … мігрують з упаковки в їжу”, – зауважила співавтор дослідження з Форуму харчової упаковки, некомерційної організації, що базується в Цюриху, Біргіт Геуке.
Загалом під час дослідження було виявлено приблизно 14 тисяч хімічних речовин, які можуть контактувати з продуктами, тому його результати не означають, що відповідальність за потрапляння хімічних речовин до організму лежить лише на пакуванні продуктів.
Геуке зазначила, що серед найгірших речовин був пластик, який майже не регулюється та може містити тисячі хімічних речовин. Також токсичні або маловивчені сполуки можуть містити силікон та покриття на металевих банках. Крім того, дослідниця додала, що безліч паперових та картонних виробів оброблялися PFAS, тому також можуть містити шар пластику.
Проте споживачі можуть захистити себе, якщо купуватимуть продукти у скляних банках, які мають дуже мало хімічних речовин. За словами дослідників, які працюють у цій галузі, вони приносять власну скляну тару до закладів харчування, якщо бажають забрати із собою залишки страв.
Геуке наголосила, якщо виймати їжу з пластикових контейнерів та перекладати у скляні банки вдома, то таким чином зменшується час, впродовж якого хімічні речовини переходять з упаковки до продуктів. Проте дослідниця вважає, що люди все одно не зможуть повністю уникнути хімікатів у своєму житті, адже для цього потрібно посилити врегулювання у виготовленні тих чи інших продуктів.