Експерти прогнозують суттєве зростання цін на продукти харчування до кінця зими. Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук повідомив про очікуване підвищення вартості м’яса, молока та овочів на 10-15%.
За словами Марчука в ефірі День.LIVE, цьогорічна ситуація з продовольством значно ускладнилася через несприятливі погодні умови.
“Подекуди втрати в південних регіонах у пік дозрівання культур сягали 30%. Це досить великий об’єм”, — зазначив експерт.
Серед ключових факторів подорожчання — спекотне літо, що призвело до втрати значної кількості овочів, які мали зберігатися для подальшої реалізації. Ситуацію ускладнює тимчасова окупація Херсонської та Запорізької областей, що обмежує можливості диверсифікації постачання продукції.
Додатковим чинником зростання цін є інфляція, рівень якої перевищив очікувані 9% і наразі становить понад 11%. Експерт також зауважив, що на вартість імпортованих фруктів впливатиме курс гривні до долара.