2-3 години на добу: у Раді допустили тривале вимикання світла взимку і назвали причини

На сьогодні неможливо спрогнозувати, наскільки серйозними будуть проблеми з електропостанням та графіком відключень взимку 2024-25 рр. На кількість годин з світлом впливають обсяги генерації, імпорт та споживання, яке становить 60% від генерації. Про те, коли світло буде 2-3 години, а коли близько 14, народна депутатка від “Голосу” Інна Совсун прояснила в ефірі “Новини.Live”.

Совсун найперше наголосила, що вона не може дати “точний прогноз” в нинішніх умовах, коли будь-якого дня ЗС РФ можуть вкотре обстріляти енергетичні об’єкти України. Втім, на питання журналістки щодо повторення відключень липня 2024, політикиня погодилась, що таке можливо і українці дійсно можуть сидіти зі світлом взимку по 2-3 години на добу. Також нардепка уточнила, що навряд чи така ситуація триватиме протягом усіх трьох зимових місяців.

“Будь-яке прогнозування тут є невдячною справою. У випадку реалістично можливих великих обстрілів, на жаль, взимку ці ситуації можуть повторюватись”, — сказала Совсун.

Нардепка також навела деякі цифри щодо ситуації в енергетиці, навела деталі розподілу потужностей, похолодання і нових ударів ЗС РФ.

  1. Електрогенерація України (16-17 ГВт) покриває споживання на 60% і це не означає, що 60% часу (тобто 14 год на добу) громадяни будуть зі світлом. Вона нагадала, що є об’єкти, які заживлюються насамперед: об’єкти критичної інфраструктури (енергетика, водоканали), лікарні, заводи, які працюють на Сили оборони. Це означає, що потужності будуть іти передусім на ці об’єкти, а не, наприклад, на багатоквартирні будинки. Ситуацію кардинально не змінить імпорт з-за кордону у 2 ГВт, зауважила Совсун.
  2. Політикиня звернула увагу на характер російських обстрілів. Якщо росіяни нищать електропідстанції, то їх відновлюють протягом двох тижнів. Якщо ж ворог б’є по генерації, то відновлення займатиме довгі місяці. Коли саме, по яких цілях і наскільки масовими будуть наступні російські удари, передбачити неможливо, отже, невідомо точно, як пройде зима. До всього, зростуть навантаження через похолодання, пролунало в ефірі.

“Навіть якщо цих обстрілів не буде, то відключення з похолоданням все одно будуть просто тому, що не вистачає зараз генерації, бо вона зруйнована. А генерацію, до слова, не відновити так швидко, як передачу”, — підсумувала народна депутатка Совсун.

Зазначимо, 12 вересня нардеп Олексій Кучеренко пояснив, чому Україна не може імпортувати з ЄС стільки потужностей, щоб покрити усі потреби. З його слів, проблема полягає у можливостях ліній електропередач та наявного обладнання.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Більше не в моді: ці речі треба викинути зі свого гардеробу, вони вже давно в антитрендах

Так, усім відомо, що мода циклічна. Однак є такий одяг, який уже давно поза межами…

17 хв. ago

Водіям дали всього 10 днів: як уникнути неочікуваних штрафів

Все більше водіїв в Україні встановлюють газобалонне обладнання (ГБО) на свої автомобілі, незважаючи на зростання…

20 хв. ago

Байден надихає Путіна і лякає “слабкодухих” на кшталт Шольца, – The Economist

Американське вето на глибокі удари по РФ надихає Володимира Путіна на продовження агресії і одночасно розхолоджує…

41 хв. ago

Тепер будемо ховатись не від ТЦК, а від поштарів: українцям почали масово розсилати повістки

17 вересня відбулася перша в Україні централізована розсилка повісток у електронному форматі. Як повідомляє Ukrainian…

46 хв. ago

“Корисний і не містить калорій”: Мішель Обама випустила безалкогольний напій

У мережі став вірусним відеоролик за участю Мішель Обами. Покупці одного з магазинів самообслуговування торгової мережі…

48 хв. ago

У Москві в руках чоловіка вибухнув ґаджет під час атаки на “Хезболлу”

У середу, 18 вересня, коли в Лівані відбулася друга хвиля вибухів пристроїв зв’язку, внаслідок якої…

1 годину ago