Більшість харчових продуктів із раціону українців очікує суттєве здорожчання у 2025 році, прогнозує доктор соціальної економіки Зиновій Свереда.
В ефірі телеканалу “Київ 24” він зазначив, що основними причинами можливого здорожчання є висока інфляція, військові дії, а також демографічний фактор – брак робочої сили через мобілізацію чоловіків.
“Те, що показують банкіри інфляцію на рівні цього місяця 9,7%, то в середньому гречка збільшиться на 20 – 25%, як і будь-які види продуктів. Зараз найважливіше можна більше закупляти – не по кілограму, а по 10 кілограмів. У будь-якому випадку усі продукти взимку і на початку весни завжди дорожчають. Але у нас, крім того, висока інфляція, бойові дії та брак чоловіків. Воно буде додавати ще зайвих 10 – 15% збільшення до ціни”, – пояснив економіст.