Скільки б психологи й дієтологи не закликали співгромадян відмовитися від звички їсти й пити всю різдвяну та новорічну ніч, українці накривали, накривають і накриватимуть святкові столи і на Різдво, і на Новий рік, адже це давня традиція. Видання Фокус дослідило, скільки коштуватимуть популярні новорічні салати, якщо їх приготувати вдома.
У листопаді ціни на харчові продукти та безалкогольні напої зросли на 0,8%. Найбільше подорожчали овочі — на 13,2%. Ціни на молоко збільшилися на 2,6%, на вершкове масло — на 2,5%. Водночас цукор подешевшав на 4,3%, фрукти — на 2,1%, соняшникова олія — на 1,9%. Проте протягом грудня ситуація може змінитися, адже незабаром українці святкуватимуть Різдво та Новий рік.
Після підрахунків з’ясувалося, що олів’є можна цілком вважати “народним” показником динаміки цін, адже умовний індекс новорічного салату в 4,9% майже не відрізняється від офіційного рівня інфляції листопад до листопаду — 5,1%. Але чи можна вважати цей салат найбюджетнішим?
В умовах тривалого подорожчання продуктів Фокус підрахував точну вартість декількох новорічних салатів у розрахунку на 1 кілограм. Для цього ми взяли рецепти на популярних кулінарних сайтах, підсумували вартість усіх інгредієнтів і розділили її на їхню сумарну вагу.
Підсумована вартість олів’є 295,46 грн — це ціна за 3,06 кг (вага вареного яйця складає в середньому 55 г). А кілограм олів’є за цим рецептом коштує 96,56 грн.
За наведеним нижче рецептом 1,72 кг оселедця під шубою обійдеться в 112,04 грн. Тобто кілограм оселедця під шубою коштуватиме 65,14 грн.
Ціна салату “оселедець під шубою”:
- Буряк, 300 г — 3,18 грн;
- Картопля, 300 г — 4,47 грн;
- Морква, 200 г — 2,05 грн;
- Яйця, 4 шт. — 23,04 грн;
- Оселедець, 400 г — 61,28 грн;
- Цибуля, 200 г — 2,82 грн.
- Майонез, 100 г — 15,2 грн.
- Усього — 112,04 грн.
На приготування 2,5 кілограма вінегрету доведеться купити продуктів на 165,41 грн. Тобто вартість 1 кг вінегрету становить 66,16 грн.
Ціна вінегрету:
- Картопля, 500 г — 7,45 грн;
- Буряк, 400 г — 4,24 грн;
- Морква, 250 г — 2,56 грн;
- Огірки солоні, 350 г — 61,25 грн;
- Капуста квашена, 350 г — 32,20 грн;
- Цибуля, 200 г — 2,82 грн;
- Горошок зелений, 400 г – 51,89 грн;
- Олія, 50 г — 3,00 грн.
- Усього — 165,41 грн.
На приготування 1,14 кг крабового салату зі свіжим огірком доведеться витратити 122,43 грн. Виходить, що вартість крабового салату становить 107,39 грн за кілограм.
Ціна крабового салату:
- Крабові палички, 300 г — 52,47 грн;
- Консервована кукурудза, 250 г — 20,66 грн;
- Яйця, 3 шт. — 17,28 грн;
- Рис варений, 75 г (це приблизно 20 г крупи) — 1,38 грн;
- Свіжий огірок, 150 г — 14,03 грн;
- Цибуля, 100 г — 1,41 грн;
- Майонез, 100 г — 15,2 грн.
- Усього — 107,39 грн.
Із цих популярних чотирьох салатів найбюджетнішим виявився оселедець під шубою, а найдорожчим — крабовий салат.