В Міноборони заявили про можливе покарання українців за помилки в додатку “Резерв+”

За порушення правил військового обліку громадянами України законом передбачена адміністративна відповідальність. Про це в коментарі “Суспільному” розповіла заступниця міністра оборони України Катерина Чорногоренко.

За її словами, покарання — не є нововведенням, оскільки й раніше діяли подібні юридичні норми.

“Дійсно є набір норм, які стосуються посилення відповідальності за порушення правил військового обліку. Тому що в країні війна, і ці норми ухвалила Верховна Рада. Є низка моментів, які стосуються відповідальності за те, що людина систематично, наголошую – систематично, не оновлює свої дані або ухиляється від такого обов’язку”, – пояснила заступниця міністра.

Вона наголосила, що систематичним порушенням вважається ігнорування повісток стосовно оновлення даних в Терцентрах комплектації та соціальної підтримки, або ж аналогічних повідомлень у застосунку “Резерв+”.

“Після двох ігнорувань необхідності з’явитися в ТЦК або оновити дані онлайн, вносяться дані стосовно людини, що вона перебуває у розшуку. Фактично працівники ТЦК передають дані до поліції, щоб людину знайшли і повідомили її про необхідність з’явитися до ТЦК або оновити дані”, – розповіла Катерина Чорногоренко.

Вона додала, що на осіб, які ігнорують свій обов’язок актуалізувати військово-облікові дані, складатимуть протокол про адміністративне порушення, що загрожує штрафом.

“Щодо порушення правил військового обліку. Ця стаття не є новою, вона завжди була адміністративним правопорушенням. Вона не є нововведенням”, – зазначила Чорногоренко.

Також в Управлінні преси та інформації Міністерства оборони України повідомили, що немає сенсу військовозобов’язаним вносити до “Резерв+” неправдиві дані, бо якщо людина не реагуватиме на повістки за вказаною нею адресою та контактами, вона нестиме адміністративну відповідальність.

“Щодо можливості введення фіктивних даних, то контактні дані, які потрібно уточнити або оновити, збираються для подальшої комунікації з ТЦК. Якщо військовозобов’язаний підлягає мобілізації і з ним не вдається зв’язатися за цими контактами, або якщо за вказаною адресою не буде реакції на повістку, то, відповідно до законодавства, особа нестиме адміністративну відповідальність”, — пояснили у відомстві.

В Міноборони пояснюють, що якщо військовозобов’язаний встановив “Резерв+”, авторизувався й оновив свої дані, вони автоматично потрапляють в Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Видалення застосунку не впливає на збереження цих даних, а користування ним не є обов’язковим.

Ольга Степанова

Recent Posts

В Ірані обрали президента – переміг Масуд Пезешкіян: що про нього відомо

В Ірані у другому турі президентських виборів, які пройшли 5 липня, переміг Масуд Пезешкіан, що обіцяв "відкрити…

3 години ago

Як мати молодший вигляд: універсальні правила макіяжу

З часом змінюється не лише світогляд, досвід та зовнішній вигляд людини, а й підхід до…

3 години ago

Чарівні створіння: учені пояснили, чому собаки пильно дивляться на людей

Люди й собаки тисячоліттями живуть пліч-о-пліч — за цей час вони встигли здобути репутацію найкращих друзів…

3 години ago

За яких умов військовозобов’язаний може відмовитися від проходження ВЛК

В Україні все частіше виникають ситуації, коли призовники стикаються з порушеннями під час проходження військово-лікарської комісії (ВЛК).…

3 години ago

Сильної спеки не буде: субота потішить українців теплом (карта)

У суботу, 6 липня, сильна спека дасть українцям невеликий перепочинок - у більшості областей температура…

3 години ago

Українці з авто можуть не отримати субсидії у липні: кого це торкнеться

Деяким категоріям одержувачів субсидій в Україні з 1 липня не буде автоматично продовжено їхнє призначення. Залежить це…

4 години ago