Ціни на овочі борщового набору в Україні злетіли втричі, порівняно з минулим роком. Так, картопля тепер коштує 21 грн/кг (торік було 9 грн/кг), капуста – 25 грн/кг (було 6,8 грн/кг), морква – 21,5 грн/кг (торік коштувала 7 грн/кг). грн/кг), а буряк та цибуля подорожчали до 15 грн/кг (торік вони коштували 7,5 грн/кг та 10,5 грн/кг відповідно).
На думку Тетяни Попович для OBOZ, керівника відділу маркетингу оптового ринку “Шувар” у Львові, такі зміни пов’язані з несприятливими погодними умовами, що знизили врожайність, а також зростання витрат на виробництво та логістику. У деяких випадках, наприклад, з капустою та цибулею, можливий дефіцит на ринку, що ще більше підніме ціни.
Крім того, вже в зимовий період, за прогнозами, ціни продовжуватимуть зростати на 2-3% щомісяця. Водночас тепличні огірки та помідори побили рекорди – їхня вартість досягла 93 грн/кг та 107,5 грн/кг.
Причиною зростання цін на ці овочі є не лише дефіцит місцевого виробництва, а й зростання цін на енергоносії, що збільшує витрати на опалення теплиць. Також на вартість тепличних овочів впливає збільшення імпорту та зростання логістичних витрат.
Попит на такі овочі залишається стабільно високим, особливо взимку, коли свіжих овочів із відкритого ґрунту майже не буває. Це створює додатковий тиск на ринок, що, у свою чергу, продовжить підштовхувати ціни вгору.