Слідом за Різдвом Христовим православні християни 6 січня відзначають Хрещення Господнє або, як його ще називають, Водохреще. Напередодні цього свята віряни дотримуються одноденного посту. У другий Святвечір, який відзначають 5 січня, після освячення води у церкві, сім’я збирається за пісним столом, пише Тelegraf
На противагу Різдву з його 12-ма стравами, на Голодну кутю на стіл ставлять непарну кількість пісних страв. Чітко визначеного числа немає, та найчастіше зустрічається цифра 7 — можна більше, головне, щоб дотримувалась умова непарності.
Як на Різдво, головною на столі є кутя. На Водохреще готують “голодну” кутю
із зерен пшениці, лише з маком, родзинками, цукром чи медом. Сухофруктів, горіхів, цукатів не додають.
Традиційно на столі стоїть узвар. Його готують із сушених яблук, груш, слив, вишні, кураги, родзинок. Часто в багатьох традиціях ним заливають кутю.
На стіл подають пісний борщ – без м’яса та на овочевому бульйоні. Ми ділились рецептом особливо смачного борщу з грибними вушками
Також традиційно їдять вареники. Є чимало видів начинок, тож приготувати їх пісними зовсім не складно. Ми розповідали, як готуються вареники
з картоплею та грибами.
Основною стравою на Водохреще ставлять пісні голубці. Є чимало варіантів, начинки для голубців. Ми розповідали, як приготувати смачні голубці з пшоном
Також популярністю користуються рибні страви.
А вже на саме Хрещення – 6 січня – на столі стоять м’ясні закуски та наїдки.