На полях фермерського господарства у селі Киселівка на Чернігівщині, окрім звичних, цьогоріч вирощують жовті кавуни з жовтою шкіркою та квадратні кавуни. Співвласник господарства Сергій Ременець каже: вони експериментують та створюють нові рішення, а ідею з квадратними кавунами привезли з Японії.
Як йдеться у сюжеті “Суспільного“, фермер показав різноманіття свого врожаю: “Зелений, який всередині червоний; зелений, який всередині жовтий; чорний ззовні, червоний всередині; світло-зелений – продовгуватий; «Єгипетський» – всередині рожевий. Та квадратний кавун”.
Секрети “квадратного” вирощування
Сергій Ременець розповів, що ідея виникла після того, як вони дізналися про ринок квадратних кавунів у Японії. Два роки тому він замовив спеціальні форми з оргскла і весь минулий рік тренувався.

“У мене з багатьох експериментів вийшов лише один кавун. Люди звикли кавун бачити в одній формі – зелений, круглий, червоний. А ми руйнуємо всі ці стереотипи, експериментуємо і робимо різні ноу-хау”, – пояснює фермер.
Через необхідність тримати кавун у спеціальній формі його вага невелика – до трьох-чотирьох кілограмів. Фермер пояснює, що це постійний процес експериментів з розташуванням, освітленням та тінню. Господарство використовує шість форм, що дозволяє постійно вирощувати по шість квадратних кавунів.
Чим же квадратні кавуни відрізняються від звичайних? “Він відрізняється тільки тим, що, знаєте, є жарт з дитинства: «А навіщо квадратний кавун? Щоб він не покотився». Тобто відрізняється лише формою”, – з посмішкою зазначає Сергій Ременець.
Цьогоріч на полях фермерського господарства у селі Киселівка засадили різними сортами кавунів 18 гектарів землі. Планують зібрати близько восьмисот тонн цієї ягоди.
Оперативні новини з усіх областей країни: події, рішення місцевої влади, економічні зміни, соціальні ініціативи та життя громад. Усе найважливіше з регіонів України — у розділі «Регіони».

