• Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Комунальники застерігають: кому нарахують додаткову плату за електроенергію у червні
    • Можуть не боятися повістки: кого з чоловіків точно не мобілізують з 1 червня
    • Модні плаття на літо 2025, від яких віє ностальгією: найкращі варіанти
    • “Ваші дані у небезпеці”: Apple зробила попередження 1,8 млрд користувачів iPhone
    • Як отримати найкращий номер у готелі: лайфхаки від досвідчених туристів
    • “Бусифікували”, забрали телефон і утримують: поради адвоката, як діяти
    • Синоптики дали прогноз погоди на червень 2025: чи буде спека в Україні
    • Гроші на картку не надійдуть: хто з українців не отримає виплати у червні
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Експерт
    Підтримати нас
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Головна сторінка » Як готували паску наші прабабусі: рецепт з газети 1913 року

    Як готували паску наші прабабусі: рецепт з газети 1913 року

    Романчук МиколаРоманчук Микола09 Квітня 2025, 07:262 хвилини на читання Рецепти
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Великодня паска – це дуже давня традиція і їх почали пекти дуже багато років тому. Хоч більшість рецептів не збереглася, існують старі записи, які підкажуть, як робили святкову випічку наші бабусі понад 100 років тому.

    Як приготувати “царське” тісто для великодньої паски за рецептом з газети 1913 року, розповідають “Кулінарні витівки”

    Що вам знадобиться:

    Для опари:

    • Живі дріжджі – 30 г
    • Тепле молоко – 50 мл
    • Гаряче молоко – 200 мл
    • Борошно – 3 ст. ложки (з загальної кількості)
    • Жовтки – 4 шт.
    • Цукор – 150 г
    • Ванільний цукор – 10 г
    • Борошно – 500 г
    • Сіль – 1 г
    • Цедра апельсина – 1 шт.
    • Мигдаль – 100 г (обсмажений та подрібнений)
    • М’яке вершкове масло – 100 г
    • Родзинки – 100 г
    • Яєчний жовток для змащування – 1 шт.

    Як готувати паску за старовинним рецептом наших бабусь

    У склянці розведіть дріжджі з теплим молоком, добре перемішайте і залиште набухати.

    В миску просійте 3 столових ложки борошна, залийте їх гарячим молоком, перемішайте і залиште охолоджуватися.

    В іншій посудині збийте жовтки з цукром та ванільним цукром – допоки маса не стане світлою. Цю масу вливайте до миски з борошном та молоком, добре перемішайте. Додайте масу з дріжджами та добре перемішайте лопаткою.

    Накрийте харчовою плівкою та залиште в теплому місці на 1 годину. Коли на опарі з’явилися бульбашки – вона готова. Додайте сіль, цедру апельсина, подрібнений мигдаль та добре перемішайте.

    Борошно просійте у два етапи, перемішуйте лопаткою. Далі – замішуємо тісто руками й додаємо м’яке вершкове масло. На вимішування має приблизно піти 20-30 хвилин.

    Якщо тісто чіпляється до рук, додайте трошки олії та вимішуйте далі. Потім додайте у тісто промиті та підсушені родзинки.

    Накрийте тісто харчовою плівкою або рушником та залиште в теплому місці ще на 1,5-2 години.

    Готове тісто розділіть на 3 частини та сформуйте кульки. Заховайте усі родзинки всередину тіста. Викладайте у паперові формочки діаметром 14 см – до половини форми. Залиште у теплому місці ще 1,5 години.

    Збийте жовток та змастіть паски. Розігрійте духовку до 175 градусів та випікайте паски приблизно 30 хвилин.

    Охолоджуйте паски прямо у формі.

    великодня паска рецепт

    Читайте також

    Літній хіт: як приготувати домашнє морозиво з полуниці та йогурту за 5 хвилин

    Секретна порада шеф-кухарів: коли соєвий соус у салаті — це смакота, а коли — ні

    Легендарний торт “Карпати” з 80-х: як приготувати популярний радянський десерт

    Останні новини
    Сьогодні

    Комунальники застерігають: кому нарахують додаткову плату за електроенергію у червні

    13:09

    Можуть не боятися повістки: кого з чоловіків точно не мобілізують з 1 червня

    12:49

    Модні плаття на літо 2025, від яких віє ностальгією: найкращі варіанти

    12:46

    “Ваші дані у небезпеці”: Apple зробила попередження 1,8 млрд користувачів iPhone

    12:27

    Як отримати найкращий номер у готелі: лайфхаки від досвідчених туристів

    12:08

    “Бусифікували”, забрали телефон і утримують: поради адвоката, як діяти

    12:03

    Синоптики дали прогноз погоди на червень 2025: чи буде спека в Україні

    11:56

    Гроші на картку не надійдуть: хто з українців не отримає виплати у червні

    11:32

    У кого пенсія вища: у працюючих чи непрацюючих пенсіонерів

    11:14

    Ціни змінюються щодня: в Україні стрімко дешевшає популярний продукт

    10:48
    Дивитись ще
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Введіть вище запит та натисніть Enter для пошуку. Натисніть Esc, щоб скасувати.