Categories: Рецепти

Як запекти курку, щоб вийшло смачно: секрети приготування

Щоб ваша запечена курка вийшла смачною, не пересушеною і соковитою, варто дотримуватися цих порад і готувати її правильно. Тоді й любителі грудки та ніжок залишаться задоволені. То ж як запікати курку правильно.

Перед тим як запікати курку цілком, упевніться, що всередині не залишилося залишків печінки та інших субпродуктів. Також за бажання можна відрізати кінчики крил, тому що вони точно підгорять. Відріжте шию, що виступає, або шкіру, що залишилася від неї. Виріжте залозу на гузці, або відріжте гузку. Мити тушку необов’язково. Але якщо помили — обсушіть паперовими рушниками.

Як підготувати для запікання

Найпростіший маринад — це сіль і чорний мелений перець. Змішайте їх і натріть птицю всередині та зовні. У такому вигляді вона може зберігатися в холодильнику до 72 годин. Якщо будете запікати того ж дня, то залиште поза холодильником хоча б на годину.

Можна маринувати курку в каррі, додати пропущений через прес часник. Всередину курки можна покласти цілі зубчики часнику, або розрізаний на кілька частин лимон, апельсин, яблуко чи айву, пучок петрушки чи чебрецю, гілочки розмарину чи шавлії, стручок гострого перцю.

Як запікати

Найпростіший спосіб розмістити курку — покласти її грудкою догори на деко з невисокими бортиками або у форму для запікання і готувати до готовності. Добре б підкласти під неї решітку, щоб курка не лежала в соках, що виділяються. Замість решітки можна використовувати цибулю, моркву, картоплю — так у вас одразу буде готовий гарнір.

Курка готова, коли з найтовстішої частини ніжок під час проколювання їх виделкою або кінчиком ножа витікає прозорий сік. Запікайте курку за 200 °С. Птицю вагою близько 2 кг готують 55-65 хвилин. Курчаті достатньо 40-45. Більшу птицю запікайте 1 годину на перші 1,8 кг ваги і по 8 хвилин на кожні додаткові 500 г.

Часто можна побачити на фото, що ніжки курці зв’язують. Це робиться, щоб вона стала компактнішою і запікалася рівномірніше.

Можна запікати курку в рукаві, фользі, пакеті з пергаменту. Тільки щоб потім вона підрум’янилася — дістаньте її з пакета.

Як отримати хрустку скоринку

Якщо курка зберігалася в холодильнику і не була натерта маринадом, промокніть її насухо паперовими рушниками і змастіть її олією. А ось майонезом змащувати не варто. Для термічної обробки він не призначений. Але можна змастити курку гірчицею. Це додасть пікантності.

Наколіть шкіру гострим тонким шампуром або довгою голкою, так жир буде краще витоплюватися.

Змащувати курку під час запікання соком, що виділяється, необов’язково, але можна починати це робити приблизно за 15-20 хвилин до закінчення приготування. І якщо хочете блискучу запечену шкірку, в цей самий час можна змащувати курку глазур’ю на основі меду, патоки, апельсинового джему, змішаного з водою, соком або соєвим соусом.

І секрети запікання окремих частин курки

Якщо будете запікати стегенця зі шкірою, то зріжте зайвий жир і наколіть шкіру шпажкою. Гомілки можна запекти в кисло-солодкій глазурі з меду, змішаного з яблучним оцтом або апельсиновим соком, розтопленим вершковим маслом і соєвим або вустерським соусом. Запікайте гомілки та стегенця близько 30 хвилин.

Крильця можна запекти так само, як гомілки, попередньо видаливши крайню фалангу.

Ольга Степанова

Recent Posts

Бригади стануть корпусами: Генштаб готує нову структуру для ЗСУ

Українська армія готується до серйозних змін. Генеральний штаб ЗСУ працює над реформою, яка pvsybnm традиційну…

3 хв. ago

Стінка на стінку: На Закарпатті працівники ліцею та батьки учнів влаштували масову бійку

Мирна буденність у Свалявському будівельному ліцеї на Закарпатті перетворилася на поле бою, де, схоже, хтось…

14 хв. ago

Україна у слабкій позиції, Путіну нема сенсу іти на переговори, – The Times

Для Володимира Путіна зараз немає особливого сенсу виходити на мирні переговори, оскільки Україна вже виснажена і…

23 хв. ago

Масштабне позбавлення пенсій у грудні: ПФУ поставив жорсткі вимоги

У грудні деякі пенсіонери в Україні можуть зіткнутися із призупиненням виплат, якщо вони не виконають…

31 хв. ago

Підбитий санкціями США, добитий “Орєшніком”: рубль стрімко дешевшає

У п'ятницю, 22 листопада, у Росії різко послабився рубль, реагуючи на нові санкції Сполучених Штатів. Курс…

38 хв. ago

Навіть ТЦК не зацікавлять: з якими проблемами не мобілізують

У 2024 році в Україні триває мобілізація, і багатьох цікавить, як хвороби серця та кровообігу…

47 хв. ago