Публікації

Традиції, увіковічені в металі

Робота металурга, яка несе велику користь для країни, завжди відзначалася героїзмом. І в цей важкий для України час металурги демонструють найкращі свої риси

Агресія проти України поставила нові виклики перед суспільством та бізнесом. Попри загрозу ворожих ударів, українські підприємства не лише продовжують роботу, а й допомагають пережити важкі часи своїм співгромадянам. Побузький феронікелевий комбінат вже п’ятдесят років працює на благо країни. За цей час на підприємстві сформувалися традиції як у виробничій, так і в гуманітарній сфері. З самого початку, будучи містоутворюючим підприємством для смт Побузьке, ПФК взяв на себе відповідальність за місцеву громаду. Нового імпульсу соціальна політика підприємства набула після входження комбінату в міжнародну інвестиційну групу Solway, яка не лише почала модернізацію виробництва на нових для України засадах ведення бізнесу, але й привнесла в діяльність ПФК принципи та правила сталого розвитку.

Сплав традицій та новітніх практик

Входження ПФК до складу міжнародної компанії Solway Investment Group в 2003 році спонукало до перебудови діяльності підприємства на нових засадах, відомих як «стратегія сталого розвитку». Підтверджуючи прихильність принципам і нормам цієї стратегії, Побузький феронікелевий комбінат зумів гідно налаштувати свою роботу в соціальній сфері. Протягом майже двадцяти років комбінат опікується проблемами та потребами місцевої громади, розвитком соціальної та культурної інфраструктури, – спочатку селищної, а з недавнього часу і всієї Побузької об’єднаної територіальної громади.

Для поліпшення співпраці з місцевою громадою у 2013 році за ініціативи ПФК був створений Благодійний фонд «Розвиток Побужжя». За останні п’ять років обсяги наданої фондом допомоги виросли вдвічі і на 2021 рік склали майже п’ять млн. гривень.

За словами генерального директора Побузького феронікелевого комбінату Дениса Шевченка, саме налагоджена комунікація з місцевою громадою та діюча інфраструктура фонду дозволяє в нинішній ситуації оперативно реагувати на потреби населення.

Завдяки зусиллям ПФК та благодійного фонду, за підтримки волонтерів, в Побузькому вдалося зберегти працездатність соціальної інфраструктури, забезпечити місцеву лікарню необхідними препаратами, а також надати допомогу підрозділам МНС та поліції.

«Ми розуміємо відповідальність перед громадою та країною в цілому. Тому постійно працюємо над розширенням своєї діяльності», – стверджує Денис Шевченко.

Розширюючи горизонти

«Виклики, які стоять перед Україною, змушують нас розширювати горизонти нашої діяльності. Крім безпосередньо виробничої діяльності і реалізації соціальної політики, комбінат надає підтримку збройним силам країни. Комбінат зосередився на покращенні забезпечення лікарськими засобами громади і наших військовослужбовців», – продовжує розповідь генеральний директор ПФК. – «Спільно з благодійним фондом ми налагодили процес комплектації аптечок для військових. В цьому нам активно допомагає Solway та волонтери».

Так, за останній час окрім іншої допомоги, підприємство укомплектувало та передали бійцям ЗСУ 152 військові аптечки. 48 наявних у бійців ЗСУ військових аптечок доукомплектовано до стандартів НАТО та МОЗ України, ще більше півсотні знаходяться у процесі комплектування. 

Налагоджено процес закупівлі та доставки в Україну медичних засобів та санітарно-гігієнічного обладнання. Як пояснили в БФ «Розвиток Побужжя», «В умовах літньої спеки тепер ми можемо доповнити комплектацію аптечок ще й таблетками для очищення води. Також ми отримали практично невбивні фільтри для води (затримують частинки розміром до 0.1 мікрона, видаляють 99.9% таких бактерій, як сальмонела, холерний вібріон, кишкова паличка, та найпростіші – лямблії та криптоспоридії) і можуть відфільтрувати майже 400 тисяч літрів води.

Фільтр не потребує змінних картриджів, його лише необхідно промити в зворотному напрямку. Його можна приєднувати до ємностей, переносного гідратора або використовувати для пиття з водойми».

На території підприємства обладнане бомбосховище та встановлена додаткова сирена для ПТ. Громада не лишається осторонь – в селищі підготовано місця для розміщення 1,5 тис. тимчасово переміщених осіб з інших регіонів, а також готують напівфабрикати для ЗСУ.

Пам’ятати про своє коріння

На жаль військові дії які відбуваються майже в 200 км. від комбінату вносять свої корективи в повсякденну діяльність. Підприємство, як і вся країна, переживає нелегкі часи.  Через складнощі з логістикою та заблоковані українські морські порти, що унеможливлює забезпечення сировиною, виробничі потужності не завантажені на повну. Також глобальній економічний спад суттєво скоротив запит на готову продукцію на європейському ринку. Це все ніяк не сприяє стабільній роботі, та змушує постійно балансувати на грані зупинення печей. Однак наразі заробітна платня співробітникам виплачується в повному обсязі.

В тім вирішення проблем сьогодення не заважає побузьким металургам пам’ятати про тих, хто стояв біля витоків сучасного підприємства. Тому не дивно, що в рік п’ятдесятиріччя комбінату не залишились без уваги ветерани підприємства, які отримали цінні подарунки від нинішніх феросплавників. «Висловлюючи подяку тим, хто стояв у витоків нашого комбінату, ми підкреслюємо спадковість поколінь. За п’ятдесятирічну історію комбінату було різне – і хороше, і погане. Спільним в них є те, що в жодному разі ми не втрачали надію на краще і, відзначаючи наших ветеранів, ми хочемо підкреслити, що навіть в умовах військової агресії наш дух залишається незламним», – підкреслив генеральний директор ПФК Денис Шевченко.

Ольга Степанова

Recent Posts

Ця найважливіша навичка робить людей щасливішими, – психолог з Єльського університету

Докторка філософії, психологиня і викладачка Єльського університету Емма Сеппала розповіла, яка навичка дає емоційно розумним людям більше…

5 години ago

Українців хочуть змусити виплачувати борги за померлих родичів: у Раді зареєстрували законопроєкт

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який пропонуює заборонити спадкоємцям відмовлятися від спадщини, якщо у померлого залишилися…

5 години ago

Президент «Енергоатому» так і не задекларував будинок тещі, де мешкає – «Схеми»

Президент «Енергоатому» Петро Котін в декларації за 2023 рік не вказав проживання у будинку в елітному селищі…

5 години ago

У Міноборони розповіли, коли і як запрацює е-кабінет військовозобов’язаних

Заступниця міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко заявила,…

6 години ago

Парламент Грузії у другому читанні підтримав законопроєкт про “іноагентів” (відео)

Парламент Грузії 83 голосами підтримав у другому читанні законопроєкт "Про прозорість іноземного впливуʼ, проте це ще не…

6 години ago

Жерара Депардьє судитимуть за звинуваченнями в сексуальних домаганнях

75-річний французький актор Жерара Депардьє, якого 29 квітня затримала поліція, через звинувачення у сексуальних домаганнях, постане…

6 години ago