Публікації

На захисті національного зубожіння: історія підприємства «Київське центральне конструкторське бюро арматуробудування»

Початок повномасштабного вторгнення росії в Україну відкрив для кожного з нас свою місію та своє завдання. Хтось заховався або втік, а хтось зайняв позицію активної боротьби з ворогом на полі бою або на економічному фронті.

Але є категорія людей, завдання яких послабити та звести нанівець зусилля по боротьбі із ворогом. Це люди, які своїми навмисними діями чи бездіяльністю блокують наміри військових, волонтерів, підприємців, які стали на захист Батьківщини, пишуть Економічні новини.

Одним з прикладів масштабної диверсії в енергетичному секторі є відкриття кримінальної справи проти посадових осіб ПрАТ «Київське центральне конструкторське бюро арматуробудування». За словами адвокатів, за 11 місяців від відкриття кримінального провадження по статті 111-2 не було надано жодного факту підтвердження правомірності висунутої підозри у державній зраді по факту відвантаження продукції в такі країни, як Індія, Туреччина та Бангладеш, де будуються  атомні електростанції  за контрактами укладеними в період з 2018 по 2021 рік.

Коротка довідка про роль та місце підприємства ПрАТ «КЦКБА» в структурі національної та міжнародної економіки.

ПрАТ «КЦКБА» є провідною машинобудівною компанією з піввіковою історією, що спеціалізується в області розробки і виробництва обладнання для об’єктів атомної і теплової енергетики,  авіакосмічної галузі, оборонного комплексу, військової медицини.

Наказ Міністерства Економіки України від 22 травня 2023 року № 3875 визначає підприємство як таке, що є «критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період».

За часів незалежності України силами акціонерів та керівництва ПрАТ «КЦКБА» була проведена комплексна модернізація виробництва, розроблено складну та багатопрофільну номенклатуру, що виконана за світовими стандартами та за аналогами  світових лідерів, а в деяких випадках перевищує  їх за техніко-економічними параметрами. Це дозволило вийти на міжнародні ринки і приймати участь у будівництві складних наукоємних проектів на території Китаю, Індії, Німеччини, Болгарії, Туреччини, Пакистану, Бангладеш та інших країн. Атомні електростанції України силами спеціалістів Київського ЦКБА змогли замістити поставки російської арматури на вітчизняні аналоги за адекватними цінами. АНТК «Антонов», Харківський бронетанковий завод та інші військові та інфраструктурні об’єкти отримують від ПрАТ «КЦКБА» унікальні розробки та продукцію світового рівня.

Тільки за час повномасштабного вторгнення в Україну ПрАТ «КЦКБА» незважаючи на надскладні умови роботи (як то перебої з подачею електрики, без опалення, роботою в нічні зміни) підприємство зуміло виплатити в бюджет України понад 130 млн грн у вигляді податків, військових зборів та орендних платежів. Підприємство забезпечило притік іноземної валюти, що допомогло стабілізувати курс гривні, забезпечило роботою 400 осіб штатного персоналу та як мінімум таку саму кількість висококваліфікованих спеціалістів в підрядних організаціях. Імідж та довіра до українського виробника зросла в очах турецьких, індійських та китайських партнерів.

Але, на жаль, ця робота була зведена нанівець.

10.06.2023 без доведення обвинувачень були заарештовані три керівника підприємства. Їх дії були кваліфіковані за статтею КК України, яка дозволила обрати підозрюваним запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для вчинення психологічного тиску. За словами юристів компанії, скориставшись недосконалістю законодавства, слідчі тиснуть на судову гілку влади з метою недопущення прийняття рішення  про альтернативні запобіжні заходи, аніж тримання під вартою.

Всі активи підприємства були арештовані з метою передачі в управління державного агентства з розшуку та менеджменту активів «Арма», вилучено серверне обладнання та значна частина паперових носіїв технічної документації.

На сьогоднішній день можемо констатувати такі наслідки:

1. Підприємству почали затримувати оплати за вже відвантажену продукцію основні контрагенти, посилаючись на «можливу появу нових власників чи банкрутство компанії».

2. В умовах налагодженої системи електронного документообігу підприємство втратило доступ до баз даних, через що відбулася зупинка по основним виробничим і проектним роботам.

3. Серед тих, хто був заарештований чи звільнився внаслідок тиску з боку слідчих (перспективою опинитись поряд із підозрюваними в разі відмови у співпраці зі слідством) – вся управлінська ланка підприємства від генерального директора до директорів по напрямках. Жоден перспективний працівник не розглядає можливості працевлаштування на підприємство з таким «тавром».

4. Підприємство залишилось без обігових коштів та можливості вчасного погашення зобов’язань по заробітній платі. Як результат більш ніж 150 висококваліфікованих працівників написали заяви на звільнення. Це означає, що процеси технічного регулювання  та передачі унікального досвіду в галузі арматуробудування буде перервано раз і назавжди. 

5. КЦКБА втрачає  на користь підприємств країни-агресора, валютні ринки, за які  боролося майже 30 років . Основний замовник атомного обладнання у Китайській Народній Республіці China National Nuclear Corporation у зв’язку із непрогнозованими діями органів державної влади та можливої передачі активів компанії в управління стороннім органам (як-то Арма) відмовляється підписувати нові контракти на раніше узгоджений обсяг поставки (це більш ніж 1млрд грн). Ці замовлення будуть передані наступним за ціною–компаніям-конкурентам в т.ч. компаніям з холдингу ДК «росатом». 

6. Відсутність обігових коштів на проведення розрахунків з постачальниками, бюджетом та іншими кредиторами може в будь-який момент призвести до запуску процедури ліквідації з боку основних кредиторів.

Наслідки для України:

  1. Знищення  одного з передових в Україні та Східній Європі підприємства та втрата унікального досвіду, який здобувався роками;
  2. Неможливість обслуговувати діючі атомні реактори без залучення підприємств із рф, які мають аналогічну продукцію;
  3. Зупинка військових проектів. За відсутності доступу до технічної документації вже були зупинені проекти для військової медицини (гідроструйний польовий скальпель), військових дронів, кулеметів по знищенню  Shahed,  бронетехніки та  військово-транспортної авіації  з використанням вітчизняних комплектуючих;
  4. Передача проектів по відновленню водо- та газогонів на звільнених територіях України зарубіжним компаніям через тривале знаходження у СІЗО ключових керівників по даним напрямкам;
  5. Зупинка співпраці по включенню в проект вітчизняних комплектуючих для малих модульних реакторів дизайну британьского Rolls Roys та американського Holtec.
  6. Втрата міжнародного іміджу та штрафні санкції на суму не виконаних контрактних зобов’язань перед китайськими, індійськими, турецькими та іншими міжнародними партнерами (більш ніж 800 млн грн).
  7. Вартість продукції ПрАТ «КЦКБА» є значно нижчою за вартість об’єктів, на які вона поставляється  (літаки, атомні електростанції), а отже вартість збитків (у разі зупинки атомних блоків), що їх понесе як Україна, так і її міжнародні партнери вимірюється мільйонами.

І ми вже не говоримо про ті втрати, які зазнав бюджет України внаслідок виплат по безробіттю працівникам, які звільнились та стали на біржу праці, на фінансування оплати праці одинадцяти слідчих та дев’яти прокурорів протягом вже майже року (що за незалежними оцінками складає близько 1млн грн на місяць), про збитки для бюджету через недоотримані податки та військові збори (майже 9 млн грн. на місяць).

Такими фактами обурені представники наукової еліти та промисловості України, що підтверджується листами у Верховну Раду, Офіс Президента, Генеральну Прокуратуру трудового колективу, завідувачів кафедр національних політехнічних університетів, представників ради директорів та промисловців при Київській міській державній адміністрації. Проте, на превеликий жаль, наше законодавство не передбачає відповідальності за дії слідчих органів, якщо вони несуть загрозу національній безпеці, її обороноздатності та економічній стабільності, а отже майбутньому нашої держави.

Так хто ж дійсно «розгойдує човен» в середині країни? Руйнує її економіку? Кидає за грати патріотів і професіоналів, працює на користь країни-агресора?

Адже РФ протягом останніх п’яти років ніяк не вдавалося витіснити КЦКБА з міжнародних ринків, де історично панували російські компанії. Одним із підтверджених фактів такої боротьби була заборона з боку ФСБ РФ на в’їзд до росії керівнику підприємства «Київське центральне конструкторське бюро арматуробудування», як особі, що являє собою загрозу для національної безпеки країни-агресора.

В розвинутих правових країнах втрати, які несе фізична або юридична особа в результаті наклепу та розповсюдження недостовірної інформації, що наносить непоправну шкоди діловому іміджу та репутації оцінюються експертами та відшкодовуються винною стороною. В Україні на це годі й чекати. Але що найбільш трагічно, так це безповоротна втрата часу та людей, які є «володарями ключових компетенцій та знань» цілої галузі вітчизняного машинобудування.

За умов такої «ефективної» роботи слідчих органів та генеральної прокуратури в України є всі шанси залишитись країною третього світу, з сировинною економікою, найнижчим рівнем доходів населення в Європі та постійною фінансовою залежністю від зовнішніх донорів.

І цитуючи вислів: «Битви виграють армії, а війни – економіки», перемога в цій війні буде коштувати Україні занадто дорого, розуміючи з  якими силами всередині країни треба вести боротьбу для її досягнення.

Ольга Степанова

Recent Posts

Бути в тренді: 3 образи із джинсами, які ви будете носити все літо

Джинси є вічною класикою, але у цьому літньому сезоні вони особливо актуальні.

11 хв. ago

Петляли, щоб втекти від ППО: по яких цілях летіли ракети і дрони РФ 8 травня (інфографіка)

Під час ракетно-дронового удару ЗС РФ в ніч на 8 травня по Україні вдарили п'ятьма видами…

14 хв. ago

Коломойському висунуто підозру в організації вбивства

Відомому бізнесмену Ігорю Коломойському, якому вже було оголошено низку підозр, оголосили ще одну. Цього разу його…

16 хв. ago

Справжню інавгураційну промову за Путіна сказав Лукашенко,- експерт

Інавгураційна промова Путіна складалася із замовчування, і саме цими умовчаннями була цікава.

19 хв. ago

Долар полетів вниз: новий курс в обмінниках

Курс долара в обмінних пунктах України продовжив зниження. Єдина європейська валюта також подешевшала.

24 хв. ago

Вчені нарешті пояснили, що було першим – курка чи яйце

Напевно, всі ми чули про парадоксальне запитання, мовляв, що було першим, курка чи яйце? Вчені вважають, що відповідь…

35 хв. ago