Публікації

Стан Комплект як підтримка станового хребта національної економіки

Розвиток власного українського виробництва розпочинається із забезпечення галузей виробничими потужностями. Тому плани одного з лідерів постачання сучасного устаткування – це не лише інформація про його діяльність, але і певна проєкція значущих галузей економіки.

  1. Національне виробництво нового типу верстатів

Глобальна мета «Стан Комплект» (https://www.stankom.com/ua)  — забезпечувати національні компанії виробничими спроможностями задля нарощування їхніх потужностей. Базовий рівень роботи — імпортувати відповідні верстати. Але, попри війну, компанія готова виходити на новий рівень. Вже розроблений реалістичний план з розширення власного національного верстатобудування.  

На 2024 рік планується виробництво листозгинальних і фрезерувальних верстатів. Це два окремі напрямки напрацювань, кожен з яких має свою дорожню карту та дедлайни.

Це обладнання надважливе для такої стратегічної галузі національної безпеки як залізничний транспорт. Йдеться як про дорожні артерії країни, так і про обслуговування потужних основ української промисловості на кшталт «АРСЕЛОР». Це лише один приклад з десятків підприємств, на яких тримається економіка України.

«Укрзалізниця», співробітники якої проявляли героїзм у рятуванні людей з прифронтових територій, теж потребує таке обладнання. Цьогоріч вони зосередилися лише на ремонтних роботах. Як і кожна компанія, що прагне довгострокового лідерства, «Стан Комплект» працює на майбутнє. Країна буде відновлюватися, розвиватися, відтак – профільні фахівці думають над тим, яке обладнання знадобиться. Це завдання вже на часі, адже розробка, апробація та запуск серійного виробництва вимагає роки роботи та такі дефіцитні ресурси як кошти й фаховий інтелект.

Проблема щодо нагальної необхідності свого виробництва, навіть, не в тому, що подібні верстати доводилося імпортувати. Найгірше, коли певні металообробні механізми привозилися з росії. Така ситуація притаманна не лише нашій економіці.

А от наступна проблема — суто українська.

Один з провідних виробників важкого металообробного обладнання не лише України, але і Європи, НКМЗ – знаходився в Краматорську. Нині – це прифронтова зона. Мелітополь та Маріуполь, з їхніми виробничими потужностями, — окуповані та понищені. Верстатобудівні підприємства Харкова, Одеси, Запоріжжя – постійно під надважкими обстрілами. Відтак, українське машинобудування зазнало таких втрат, що навіть ті верстати, що вироблялися раніше, нині не продукуються.

Це не означає, що «Стан Комплект» зможе закрити всі потреби та втрати національного машинобудування, але свій внесок зробити здатен. 

Отож, у сегменті фрезерних верстатів та гинного обладнання команда «Стан Комплект» усвідомлено працює над тим, щоб Україна отримала більшу незалежність від постачальників. (На даному етапі українські підприємства закуповують аналоги, в основному, у Туреччині та Китаї).

  • На захисті національного виробника

На початку 2020-х років держава замислювалася щодо підтримки вітчизняного машинобудування. Зокрема, Верховна Рада навіть почала розглядати протекціоністський законопроєкт — Про внесення змін до Закону України “Про публічні закупівлі”. Ініціатори законопроєкту хотіли заборонити закупівлю в Prozorro імпортних товарів, які належать до 88-ми груп машинобудування, якщо у них немає локалізації на рівні 25-40%.

Щодо цього конкретного законопроєкту в експертів було багато запитань та застережень. А щодо загальної ідеї певних, виважених преференцій для національних виробників така новація буде актуальною. Це ж не суто українська практика, а нормальна європейська — підтримувати власного виробника-роботодавця-податкоплатника.

І російсько-українська війна максимально гостро показала наскільки небезпечно залежати від імпорту. Чимало обладнання, устаткування, верстатів імпортувалися саме з країни-агресора.

Тому очевидно, що локалізація на українському ринку стане першочерговим завданням після перемоги. Це вигідно державі, національним виробникам та привабить інвесторів. Відтак, саме «Стан Комплект», команда якого має 30 літній успішний досвід, має максимально докластися до розвитку національної локалізації.

  • Подальша боротьба за енергетичну незалежність.

Атомна енергетика  — одна з основних точок тиску з боку агресора. Це тим більша проблема, що енергетична незалежність одна з основ національної безпеки.

Як партер атомно-енергетичної галузі, «Стан Комплект» ще з 2014 року намагається допомогти в рамках свого профілю.

Але розв’язання такої глобальної проблеми не одномоментне. Україна рухається у цьому напрямку малопомітними нефаховому оку кроками. Разом з тим, протягом останніх років «Стан Комплект» розробив, протестував і запустив у серійне виробництво десятки різновидів деталей, вже сьогодні необхідних для українських АЕС на заміну радянським аналогам.

Наприкінці лютого 2024 року «Стан Комплект» анонсував розширення лінійки українського виробництва розхідних матеріалів для АЕС.

Відтак, компанія поповнює свій, і так вже чималий, список запчастин до запірної арматури. Йдеться про запчастини, які потребують регулярної заміни при профілактичному ремонті. Наразі, тестові моделі запірних складових вже проходять останні випробування — перевіряються на міцність під високим тиском.

Серійне виробництво саме цього різновиду планується починати найближчими тижнями.

Розробка та налагодження в Україні національного виробництва відповідників — один з двох способі витіснення з атомних станцій деталей, успадкованих росією радянських технологій.

«Стан Комплект», усвідомлюючи, що не все можна зробити у нас в країні, також займається пошуком країн-постачальників, альтернативного старому радянському обладнанню.

Це – черговий крок на реалізацію стратегії компанії максимального розширення асортименту запірної арматури українського виробництва до 2030 року, що потребує фінансових вкладень і часу на реалізацію.

Для кожної окремої деталі необхідно пройти наступні етапи: розробка, тестування, доопрацювання, випуск перших зразків та подальша сертифікація. І тільки тоді можна переходити до серійного виробництва.

Наразі, документи подані, компанія очікує на сертифікат.

Раніше це займало 2-3 роки. Останнім часом процес сертифікації відчутно прискорився, адже держава усвідомлює важливість розвитку національного виробництва і роль у цьому таких системостворюючих компаній як «Стан Комплект».

Щодо атомної енергетики на 2024 рік «Стан Комплект» має й інші амбітні плани. Адже радянських складових на АЕС дуже багато. Тому наступна ціль — виробництво низки запчастин для насосів та компресорів, що гарантують безпечну роботу атомних станцій.

Розробка власної, доволі високотехнологічної продукції потребує суттєвих капіталовкладень. Завдяки ефективному управлінню активами, команда ТОП-менеджерів “Стан Комплект” демонструє високу оборотність капіталу. Відтак, є ресурси для успішної реалізації стратегічних цілей.

  • Перехід до формату research and development.

На жаль, більшість українських технологічних компаній дотримується звичного з радянських часів формату конструкторських бюро.

Research and development (R&D) – формфактор достатньо новий для української економіки. Його застосовують західні корпорації, не так давно почали IT-компанії. Серед національних виробників, хіба що, Metinvest створив перед повномасштабним вторгненням власний департамент.

У 2024 році на цей шлях став і «Стан Комплект». У компанії планується імплементувати сучасний центр розробок, який дає синергію двох напрямків: Research — дослідження і Development — розробка.. Впроваджуючи R&D, керівництво «Стан Комплект» розробило методологію HR-відбору до цього відділу та збирає найкращі кадри завдяки хакатонам.

У рамках дослідницького напрямку фахівці компанії займатимуться пошуком та аналізом технологій, актуальних для українських перспектив.  Робота проводиться у взаємодії з закордонними аналітиками, які займаються дослідженням всіх аспектів ринку.

Наступний етап роботи напрямку Research — первинне тестування запропонованих варіантів. Після всебічного аналізу можна переходити до іншої складової, передбаченої R&D центром.

Development безпосередньо займається створенням прототипів і готових рішень для серійного виробництва.

Робота саме R&D центру «Стан Комплект» вирізнятиметься тим, що компанія не лише дбатиме про потреби наявних та потенційних клієнтів, а ще й будемо тримати у фокусі уваги потреби країни.

5. Перспективний роботодавець

Виходячи з заявлених цілей очевидно, що «Стан Комплект» відкритий для нових членів команди. Адже йдеться про технологічну компанію, що постійно розвивається.

«Стан Комплект» вважає своїх співробітників найціннішим активом. Відтак пропонує умови праці ліпше ринкових задля того, щоб залучити найкращих інженерно-технічних фахівців у сферах машинобудування. Зокрема, заробітна плата на 20 % вище ринкової та пропонується гнучкий графік роботи.

Піклуючись про розвиток національної промисловості, компанія розширює спектр менеджерів з продажів промислового обладнання, інженерів, технологів, фахівців із зовнішньоекономічної діяльності тощо. Компанія особливо радо залучає у свою команду ветеранів.

Частина співробітників компанії пішли добровольцями або були мобілізовані до військ. Підприємство зберігає за ними  робочі місця. Також «Стан Комплект» комплексно допомагає ЗСУ, але не афішує свій рівень підтримки.

Ольга Степанова

Recent Posts

Ніяк не звільнять: у “Слуги народу” не виходить вирішити питання з Сольським

Партія "Слуга народу" не змогла вирішити "долю" міністра аграрної політики Миколи Сольського, якого підозрюють у незаконному заволодінні…

21 секунда ago

Мільйонні доходи нардепів 2023 року збільшилися: хто отримав найбільше

Середня зарплата нардепів у 2023 році зросла на 36%. Найбільше виплати піднялися у представників партії "Європейська солідарність"…

7 хв. ago

Верховна Рада пропонує штрафувати батьків за небажання навчати дітей

Український парламент має намір законодавчо зобов'язати батьків займатися освітою дітей. Недбайливих тат і мам народні…

11 хв. ago

Кім Чен Ин відвідав похорон пропагандиста, який створив культ особистості навколо його сім’ї

У КНДР помер Кім Кі Нам, колишній керівник комітету пропаганди Північної Кореї. Саме він створив…

19 хв. ago

Американський блогер безкоштовно роздасть 26 електромобілів Tesla

Блогер зі США Джиммі Дональдсон, більше відомий як MrBeast, вирішив розіграти 26 електромобілів Tesla. Таким чином…

28 хв. ago

Тисячі: Арахамія розповів, скількох ув’язнених можуть мобілізувати до армії

Потенційно до Сил оборони можуть мобілізувати від 15 до 20 тисяч українських ув'язнених. Про це, як пише "УП",…

40 хв. ago