Яйця краще зберігати у картонній упаковці, на нижній полиці холодильника, а не в дверцятах. Саме там найстабільніша температура, – пише Real Simple.
У США та більшості країн Східної Європи яйця перед продажем миють і дезінфікують. Це знімає природну захисну плівку й робить продукт вразливим до бактерій, зокрема сальмонели. Тому обов’язкова умова — холод.
У країнах ЄС ситуація інша: яйця не миють, тому їх дозволено зберігати при кімнатній температурі до трьох тижнів. У нас же — без холодильника тримати яйця можна максимум 2 години.
Чому не варто перекладати яйця в пластикові контейнери
Фабрична упаковка виконує одразу кілька завдань:
– поглинає вологу,
– захищає від сторонніх запахів,
– зберігає термін придатності перед очима,
– запобігає тріщинам під час транспортування.
Сучасні органайзери красиві, але неефективні в плані безпеки.
Як довго можна зберігати яйця
У холодильнику сирі яйця зберігаються до 6 тижнів. Навіть після закінчення терміну придатності на упаковці вони можуть залишатися свіжими ще до двох тижнів — якщо не порушувалися умови зберігання.
Щоб перевірити яйце на свіжість, покладіть його у воду: свіже — тоне, зіпсоване — спливає.
А якщо потрібно кімнатної температури?
Вийміть яйця заздалегідь, але не тримайте їх довше ніж 2 години при +20…22°C. При вищій температурі (понад 30°C) — не більше години.
Як зберігати зварені яйця
Попри розповсюджений міф, зварені яйця зберігаються гірше, ніж сирі. Вони втрачають природний захист після варіння. Термін придатності — не більше 5–7 днів у холодильнику.
Головне — термічна обробка
Щоб уникнути ризику зараження сальмонелою, яйця мають бути повністю приготовані. Сирі чи недоварені — небезпечні для здоров’я. Білок має бути щільним, жовток — загуслим.